IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba търси купувач на ангажимент за втечнен природен газ за 7,4 млрд. долара

Сделката е сключена преди две години с идеята да подкрепи бизнеса с турбини на технологичния конгломерат

13:47 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Toshiba, която в момента е изправена пред огромен счетоводен скандал, се опитва да продаде ангажимент за 7,4 млрд. долара за американски втечнен природен газ (LNG), подписан преди две години като част от план за подобряване на продажбите на турбини за електроцентрали, съобщава Ройтерс.

Сривът на азиатските цени на газа означава, че очакваната златна мина от американския износ се е провалила безславно, още преди да започне, и е оставила конгломерата потенциално изложен на производствени такси за втечнен природен газ от до 370 млн. долара на година.

Toshiba потвърди в интервю, че се опитва да намали ангажимента си още в началото на 20-годишния си договор, но отказа да коментира разходите.

„Трябва да признаем, че конкурентоспособността на втечнения природен газ отслабва в сравнение с цената на JCC (Japan Crude Cocktail)“, казва Акира Накатани, мениджър в LNG групата на Toshiba, имайки предвид ценовия механизъм за дългосрочните доставки в Япония.

През последните седмици Toshiba е провела разговори с големи петролни и газови компании, фирми за комунални услуги, търговски къщи и други потенциални купувачи, за да се освободи от ангажимента си, твърдят шестима източници от индустрията. Накатани отказа да коментира имената на потенциалните купувачи.

Други азиатски купувачи също се опитват да намаляват експозицията си към дългосрочни ангажименти за внос на втечнен природен газ, тъй като търсенето намалява заради забавения икономически растеж, а свръхдоставките поевтиняват на спот пазара.

Toshiba, която вероятно ще отчете оперативна загуба в събота след счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, може да срещне трудности в желанието си да освободи от ангажимента си, казват експерти от индустрията.

Проблемът произтича от решение от 2013 г. за закупуването на право за втечняване на 2,2 млн. тона LNG годишно след 2019 г. от завода Freeport в Тексас.

Сделката на технологичния конгломерат, който прави всичко от компютри до прахосмукачки, изуми тогава пазарите.

Идеята на Toshiba беше да използва доставките на LNG като предимство за потенциални азиатски купувачи на електрически турбини, използвани в газовите електроцентрали с комбиниран цикъл, казва Накатани.

Турбините са част от подразделението на Toshiba за енергия и инфраструктура, което е допринесло с 17 млрд. долара към нетните приходи от продажби през последната фискална година, т.е. с около 30% от общите приходи.

Сделката на Toshiba я задължава да плаща на завода за втечняване такси дори ако не използва съоръжението за производство на своя дял от втечнен природен газ. Това излага Toshiba на такси за втечняване в размер на 7,4 млрд. долара за 20-те години, сочат изчисления на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още