IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на САЩ застана на страната на Samsung в битката ѝ с Apple

Патнентната война между технологичните гиганти продължава с пълна сила

09:20 | 07.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Върховният съд на САЩ застана на страната на Samsung във връзка с патентната битка на южнокорейската компания с Apple. Съдът отхвърли иска на Apple, в който компанията настоява Samsung да ѝ плати 399 млн. долара глоба за копиране на ключови елементи от дизайна на iPhone, предава Ройтерс.

Законът приема, че патентният нарушител не винаги трябва да плати цялата печалба от продажбите на продукт, в който е използвала краден дизайн, ако въпросният дизайн покрива само отделни компоненти, а не целия продукт.

Съдиите върнаха делото в Апелативния съд на САЩ, за да се определи колко точно ще трябва да плати Samsung.

Говорителят на Apple Джош Роузънсток заяви, че американската компанията остава „оптимист, че на по-ниска инстанция ще решат отново да изпратят силен сигнал, че да крадеш не е правилно“.

Samsung коментира пред Ройтерс, че решението е „победа за Samsung и за всички онези, които насърчават креативността, иновацията и честната конкуренция на пазара“.

През 2012 г. съдът присъди в полза на Apple, а Samsung първоначално понесе удар от 930 млн. долара, които трябваше да плати. Сумата по-късно беше намалена до 382 млн. долара, като наказанието е за нарушаване на патенти на Apple за iPhone и копиране на отличителния вид на телефона при производството на Galaxy и други конкурентни устройства.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
За какви глупости се съдят! Извивката на ъгълчето е със същия радиус? Тия не са у ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още