IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mattel и Hasbro водят преговори за сливане?

Сделката би довела до създаването на истински гигант на пазара на играчки

15:01 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Mattel и Hasbro са провели преговори за сливане на двете най-големи компании за играчки в света, твърдят запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.

Според тях Hasbro се е обърнала към Mattel с предложение за потенциална сделка, която да бъде сключена по-късно тази година. Детайли за това как може да бъде структурирана тя все още не са ясни. Източниците все пак уточняват, че преговорите може и да не доведат до сливане на двата гиганта. От своя страна представителите на Hasbro и Mattel отказват да коментира темата.

Акциите на Mattel скочиха 1,7% до 32,29 долара в 16:26 ч. местно време в Ню Йорк, оценявайки компанията на 11 млрд. долара. През тази година книжата на компанията поскъпнаха с 19%.

Тези на Hasbro скочиха с 1,3% до 75,96 долара, след като достигнаха 78,45 долара, а това оцени компанията на 9,5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Mattel Крис Синклер ръководи опитите да съживи бизнеса на базираната в Калифорния компания, която произвежда куклите Barbie. Фирмата загуби пазарен дял през последните години за сметка на най-големия европейски производител на играчки Lego, както и за сметка на Hasbro, която обнови своята марка My Little Pony.

“Междузвездни войни”

Hasbro трябва да обяви финансовите резултати за цялата си фискална година на 8 февруари, като се очаква приходите ѝ да скочат до 4,4 млрд. долара от 4,3 млрд. долара през 2014 г., сочи средната оценка на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Компанията държи лиценза за играчките на “Междузвездни войни: Силата се пробужда” и през октомври заяви, че очаква силен старт на продажбите им.

Приходите на Mattel от своя страна ще понесат още един удар тази година, тъй като лицензионните права върху хитовете на Disney “Замръзналото кралство” и "Принцесите" отиват при Hasbro. През миналата седмица компанията пусна нова серия кукли Barbie, включително по-закръглена кукла и такава с по-нисък ръст.

Това не е първият път, в който се говори за сливане между двата гиганта. Преди две десетилетия Mattel оттегли офертата си за 5,2 млрд. долара за Hasbro, позовавайки се на “нетърпимият климат”, създаден от нейния конкурент чрез медиите и политиците в опита ѝ да пребори предложеното придобиване. Тогава Hasbro не сключи сделката, а Mattel заяви, че фирмата явно е направила всичко възможно, за да я бойкотира.

В случай, че сега се стигне до сливане, сделката ще обедини силите на Mattel в категорията с играчки за момичета и господството на Hasbro в играчките за момчета, създавайки един по-силен конкурент на датската Lego, която се развива по-бързо от част от американските си конкуренти.

Сливането може да не се сблъска с антитръстови въпроси, тъй като американската индустрия за играчки е много фрагментирана, твърди Джейми Кац, анализатор на Morningstar. Ако се комбинират, фирмите ще притежават около една четвърт от пазара в САЩ, допълва тя.

Други все пак смятат, че пречка пред сделката може да се окажат антитръстови притеснения. 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още