IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Alibaba вече е най-богатият aзиaтец

Личното нетно богатство на Джак Ма се оценява на 33,3 млрд. долара

14:58 | 27.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателят на гиганта за електронна търговия Alibaba Джак Ма вече е най-богатият човек в Азия, става ясно от актуалния индекс на милиардерите на Blomberg.

Джак Ма се е изкачил на върха за региона, след като сделка, направена от финансовото подразделение на неговата компания, прибави 4,3 млрд. долара към състоянието му вчера, съобщава агенцията.

Преди ден финансовото подразделение на Alibaba Group Holding набра рекордните 4,5 млрд. долара от консорциум от подкрепяни от държавата инвеститори - ход, с който се надява да даде тласък на глобалната си експанзия. Новото финансиране отбелязва най-големия подобен рунд на частно финансиране в технологичната индустрия, като надмина първоначалната цел, заложена от Zhejiang Ant Small & Micro Financial Services Group, контролирана от милиардера и основател на Alibaba. 

Така Джак Ма вече има лично нетно богатство, оценявано на 33,3 млрд. долара, изпреварвайки предишния номер едно - магната в областта на недвижимите имоти Уaн Дзиенлин, който е президент и основател на групата Dalian Wanda Group и притежава 32,7 милиарда долара. На трето място сега е хонконгският магнат Ли Кашин с 29,5 млрд. долара.

В световен мащаб Джак Ма заема 16-та позиция в момента, показват още данните на Bloomberg.

Списъкът на азиатските богаташи може отново да се пренареди, тъй като се твърди, че Уан Дзиенлин се стреми да реорганизира бизнеса си в развлекателната сфера, а пък Джак Ма планира да пусне на борсата акции на финансовия филиал на Alibaba - Ant Financial. Това би било най-голямото първично публично предлагане в Китай от 2010 година, отбелязва агенцията.

За кратък период бързото икономическо развитие на Китай произведе повече лица с голямо нетно богатство, отколкото където и да било другаде в историята. Всички китайски милиардери се появиха през последното десетилетие, припомня DPA. Сред новите милиардери на Китай са Чу Зънфей, който основава производителя на сензорни екрани Lens Technology и Франк Ван Тао, създал най-голямата в света компания за потребителски дронове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още