IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските милиардери са загубили 1/3 от своето състояние през 2015 г.

Президентът на страната Петро Порошенко заема осмото място в класацията на най-богатите украинци

13:25 | 13.05.16 г. 3
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: Ройтерс

2015 година се оказва тежка за украинските милиардери и тяхното състояние е намаляло с 1/3 до общо 23,8 млрд. долара, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на класация на изданието „Фокус“.

През 2015 година доларовите милиардери в Украйна са били петима души, докато през 2016 година те вече са четирима, показват още данните. Според изданието причината не е толкова в кризата в украинската икономика, а в самия начин на извършване на бизнес – на базата на лобизъм и преференции.

Най-богатият украинец е собственикът на финансово-промишлената група СКМ Ринат Ахметов, чието състояние се оценява на 3,1 млрд. долара. Следват собствениците на „Приват“ Игор Коломойски и Генадий Боголюбов (по 1,4 млрд. долара) и основателят на East One Group Виктор Пинчук, който притежава 1,3 млрд. долара.

В списъка се нареждат още и мажоритарният акционер на агропромишлената група „Мироновский хлебопродукт“ Виктор Косюк, основателят на DCH Group Александър Ярославский и собственикът на агрохолдинга „Нибулон“ Алексей Вадатурский.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също е в десетката на най-богатите украинци. Със своето състояние от 679 млн. долара той заема осмото място в класацията на „Фокус“. Порошенко е собственик на най-големият производител на захарни изделия в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още