IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските разкрития около Audi достигнаха Германия и ЕК

Европейските регулатори планират да се обърнат към САЩ за информация около новината за манипулиране на емисионните тестове

17:46 | 08.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските регулатори планират да се обърнат към американските си колеги за информация около новините, че екологичните власти в Калифорния са хванали Audi - собственост на Volkswagen, в манипулиране на тестовете за вредни емисии на автомобилите си, съобщава Wall Street Journal.

Агенцията California Air Resources Board (CARB) е открила софтуер в автомобил на Audi по-рано тази година, който е бил използван за манипулиране на емисионните тестове и за вместване в границите на разрешените емисии на въглероден диоксид, според запознати източници на изданието.

Новината за нови измами с емисиите и то само година, след като американските регулатори разкриха, че Volkswagen е манипулирал тестовете повече от десетилетие, разтревожи регулаторите в Берлин и Брюксел, които се ангажираха да проучат фактите.

Германската федерална автомобилна агенция КВА и Европейската комисия заявиха, че ще се свържат с CARB, за да получат допълнителна информация.

Новината за обвиненията срещу Audi идва в момент, в който изглежда, че Volkswagen постига напредък по делата в САЩ и по глобалното изтегляне на засегнати автомобили, което струва на компанията почти 20 млрд. долара. В същото време се наблюдава и серия от негативни медийни репортажи и комуникационни грешки, докато Volkswagen продължава битката за възстановяване на репутацията.

Германската прокуратура в Брауншвайг потвърди в понеделник, че разширява разследването си. Освен срещу бившия главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн и ръководителя на бранда с пасажерски автомобили Херберт Дис вече тече проверка и срещу председателя на борда компанията Ханс Диетер Пъоч. Тримата високопоставени мениджъри са заподозрени в международно укриване на информация от финансовите пазари във връзка с американското разследване по скандала с дизеловите емисии на компанията.

Разследването срещу Пьоч засяга времето, когато е бил главен финансов директор на Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още