IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford предлага пари при замяна на стар дизел в Англия

При лека кола сумата е 4000 паунда, а при миниван - 7000

17:11 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ford Motor стана поредният автомобилен производител, който предлага сериозни отстъпки на клиентите, които се откажат от стария си дизелов автомобил. В момента по пътищата на страната се движат над 15 млн. такива коли, като властите обмислят тяхното спиране или ограничаване.

От 1 септември до 31 декември тази година Ford ще плаща по 4000 паунда (4366 евро) за всяка лека кола и по 7000 паунда за всеки ван, чиито собственици се откажат от тяхното използване и ги заменят с нов автомобил на марката. Офертата е за превозни средства с дизелови мотори, отговарящи на стандарти от Евро-1 до Евро-4, обявиха от компанията. 

Великобритания е страната в Европа с най-много дизелови автомобили по пътищата, което води и до най-голямо замърсяване от техните вредни емисии. Затова и собствениците на такива коли са окуражавани да ги заменят с бензинови модели. Производители като BMW Group, Mercedes-Benz and Vauxhall също предприеха стъпки в тази насока.

Само преди месец британското правителство официално обяви, че ще забрани продажбите на бензинови и дизелови автомобили през 2040 г. като част от мерките за изчистване и опазване на околната среда. В страната вече стартират различни програми за намаляване на броя на дизеловите коли, като само в Лондон ще бъдат изхарчени над 500 млн. паунда.

"Хубаво е, че индустрията отговаря на подобни неща. Има над 15 мн. стари коли по пътищата и тяхната замяна с нови автомобили ще доведе до позитивен и незабавен ефект върху качеството на въздуха в страната", коментира шефът на Ford Britain Анди Барът.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още