IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария временно забранява вноса на автомобили на VW

Френската прокуратура започна разследване за измама срещу концерна

13:10 | 02.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Швейцария забранява временно вноса на дизелови коли с марките&nbsp;Audi, Seat, Skoda и Volkswagen. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцария забранява временно вноса на дизелови коли с марките Audi, Seat, Skoda и Volkswagen. Снимка: Ройтерс

Швейцарската федерална служба за пътищата (ASTRA) издаде в петък предварителна забрана за внос на нови коли, произведени от Volkswagen AG. 

Правилото влиза в сила от 5 октомври, понеделник, предава DPA. Със забраната трябва да се предотврати навлизането на засегнати от манипулативния софтуер автомобили по улиците на Конфедерацията, пояснява ведомството в становището си.

Засегнати са модели с марките Audi, Seat, Skoda и Volkswagen, произведени в периода между 2009 до 2014 г. (отговарящи на стандарта EURO5), които са с дизелови двигатели 1,2TDI, 1,6TDI и 2.0TDI. 

Разрешения за внос може да се предоставят до второ нареждане само в случай, че превозното средство е в съответствие с регламентите, технически изправно е и има нужните застраховки.

Решение за отмяна на забраната за внос може да има, ако има нови данни за стойностите на отработените газове. Още през изминалата седмица Швейцария издаде забрана за засегнатите модели Volkswagen.

Междувременно стана ясно, че швейцарската прокуратура разследва VW заради скандала. Парижката прокуратура е започнала разследване за мащабна измама, предаде AFP в петък, позовавайки се на свои източници. То може да е вследствие на внесена от френското сдружение Ecologie Sans Frontière жалба срещу Volkswagen. Собственици на Volkswagen в Южна Корея също ще внесат жалби. 

Прокуратурата в Инголщат проучва евентуални съдебни действия срещу Audi, филиал на Volkswagen, който призна за 2,1 милиона коли с манипулиращия софтуер. 

По-рано през септември Volkswagen призна, че е снабдила милиони дизелови автомобили със софтуер, който манипулира стойността на вредните газове. 

Предупрежденията за изтегляне валят из цяла Европа. Петте милиона коли с марката Volkswagen - Golf, Passat и Tiguan, ще трябва да минат отново през хангарите, предупреди групата, която ще направи проверките в желаното от клиентите време. След Швеция, Холандия и Белгия бе обявено и изтегляне на коли на концерна от Норвегия (147 хил.).

Повече за скандала можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още