IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да ореже 40 модела

Концернът се ориентира все повече към електрическите автомобили

16:43 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският концерн Volkswagen анонсира стратегическа промяна за автомобилния си бизнес - фокусиране на бъдещите ресурси в разработване на електрически превозни средства и реорганизиране на настоящата гама модели, съобщава германският вестник Handelsblatt..

Производителят вече обяви желанието си да инвестира милиарди евро в електрически автомобили и системи за автоматизирано управление, стремейки се да изчисти името си след скандала Дизелгейт. В стремежа си да се превърне в световен лидер на пазара на зелен транспорт германският концерн планира да разполага с около 30 екологични модела в гамата си до 2025 година. Целта е към същата година производителят да е реализирал на пазара около 3 млн. такива автомобили.

За да бъде обаче изпълнено всичко това, концернът трябва да се лиши от редица от настоящите си дизелови и бензинови машини. Според Handelsblatt близо 40 модела от марките VW, Audi, Porsche, Seat и Skoda ще бъдат спрени от производство.

Към момента няма информация кои автомобили ще бъдат ликвидирани, но се посочва, че след промените броят на моделите и модификациите в гамата на концерна, в който влизат цели 12 марки, ще бъде сведен до доста под 300. В момента те са около 350.
VW реже 40 модела. Ducati остава
В плановете за реорганизиране обаче не влиза продажбата на марката Ducati. Това бе анонсирано лично от Рупърт Щадлер, изпълнителен директор на Audi, който обяви, че въпреки появилите се спекулации VW Group и Ducati ще следват общ път.

"Ducati не е за продан", заявява в официално съобщение Щадлер. И пояснява, че закупеният през 2012 година производител на мотоциклети е повече от успешен. Продажбите за 2015 година достигат 54 800 екземпляра, или с 24% повече спрямо предходната година.

"Не само Ducati, нито една от марките на концерна няма да бъде продадена", заяви още германският топ мениджър.

Oще подобни новини четете в Automedia.bg 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още