IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Лондон се забавя

Потокът от инвестиции от Русия, Китай и Малайзия се очаква да намалее заради икономическите проблеми и обезценяването на валутите

17:12 | 09.09.15 г.
Пазарът на луксозни имоти в Лондон се забавя

Продажбите на имоти в Лондон на стойност над 1 млн. долара са намалели с 26% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания W.A. Ellis, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Забавянето на луксозния сегмент се дължи на забавянето на икономиката на Китай, която въздейства и на пазара на имоти във Великобритания, отбелязва изданието. Друга причина е увеличеният гербов налог за луксозните имоти, което също отблъсква купувачите.

„Това може и да се възприеме като добра новина от купувачите, тъй като сигнализира връщането на пазара към нормалното и по-реалистично ценообразуване“, посочва се в доклада на компанията.

Компанията оценява, че 60% от инвестициите в луксозни имоти в Лондон са чуждестранни. Очакванията са тенденцията да се задържи и през 2016 г.

За много от чуждестранните купувачи инвестициите в имоти в Лондон са източник на сигурност. Потокът от инвестиции от Русия, Китай и Малайзия обаче се очаква да се забави заради обезценяването на валутите на трите страни и икономическите проблеми.

Все пак това забавяне би могло частично да се компенсира от другата група активни чуждестранни купувачи – тази от Хонконг и Сингапур.

Новото жилищно строителство в Лондон продължава да се представя добре, особено в подценяваните досега райони на града. Ръстът на цените обаче се очаква да е слаб през следващите 12 месеца.

Ръстът на наемите на луксозните жилища в града също се забавя заради чувствителността на наемателите към цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още