IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред какви рискове се изправя норвежкият държавен инвестиционен фонд?

Опозицията смята, че правителството прави прекомерни тегления, които ограничават способността на фонда да реагира на рискове

16:18 | 10.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Политиците в Норвегия са разтревожени дали не теглят прекалено много пари от държавния инвестиционен фонд – най-големия по рода си в света, пише Bloomberg.

През миналата седмица правителството на страната разкри, че планира да изтегли през следващата година 121 млрд. норвежки крони (15 млрд. долара) от фонда с активи на стойност почти 900 млрд. долара.

Осло се възползва от фонда заради ниските цени на петрола, които отвориха дупка в бюджета за около 8% от брутния вътрешен продукт (БВП), посочва информационната агенция.

Тегленето на пари от държавния инвестиционен фонд на скандинавската страна започна доста по-рано от очакваното. На практика правителството тегли повече от половината от очакваната печалба от инвестициите му в облигации, акции и имоти, за да компенсира изгубените постъпления от петрола.

„Това е особено тревожно“, коментира Торстен Тверг Солберг, депутат и член на парламентарната комисия то финансовите въпроси от основната опозиционна партия в страната.

Партията поиска от фонда да посочи точната граница, при достигането на която тегленията биха станали проблематични. Депутатът посочва, че от фонда са дали като ориентир 150-200 млрд. норвежки крони. „С темповете, които виждаме, се приближаваме опасно близо до критичната граница“, допълва той.

Фондът, създаден през 90-те години, за да осигури бъдещето на следващите поколения, предупреждава освен това, че тегленията ще ограничат и способността му да се справя с рисковете в бъдеще.

Финансовият министър Сив Йенсен обаче отхвърля критиките на опозицията и коментира, че администрацията се възползва от инвестиционния фонд точно както е планирано. Законът предвижда правителството да може да използва около 4% от приходите на фонда, а предложението на управляващите е за изтегляне на около 3%, подчертава той.

Мениджърите на фонда предупреждават, че им е все по-трудно да постигнат доходност от около 4%. През последните 10 години средната постигната доходност достига 3,44%. През третото тримесечие е постигната доходност от 4%, но правителството е изтеглило 30 млрд. крони за периода.

Поне засега тегленията от фонда не са толкова големи, че да го принудят да продава активи.

Междувременно фондът се изправя и пред рискове заради експанзията на инвестициите в имоти заради Brexit. За втори път институцията ревизира стойността на британските си активи с 5% след вота, в който 52% от британците поискаха страната им да напусне Европейския съюз (ЕС).

През 2014 и 2015 г. властите в Норвегия решиха, че държавният инвестиционен фонд трябва да засили инвестициите си в имоти и алтернативни активи с цел увеличаване на доходността и приходите. Фондът е най-активен точно на британския пазар, но и на други водещи пазари по света, сред които Ню Йорк, Хонконг и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Хайде, дойде им реда и на тях. Ресурсните икономики ще фалират, ако не се преориентират към модерна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още