IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите и цените на жилища в Испания растат

Броят на новите ипотечни кредити също се увеличава, сигнализирайки подем на пазара

17:58 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продажбите и цените на жилищните имоти в Испания се повишават на годишна база, а броят на новите ипотеки също се увеличава, което предполага, че пазарът продължава да се възстановява от икономическата криза, коментира PropertyWire.

Последните данни от нотариата на Испания показват, че продажбите през септември са се повишили с 8,7%, цените на жилищата са нараснали с 1,7%, а броят на предоставените нови ипотечни заеми се е увеличил със 17,4%,

През септември са отчетени общо 30 328 сделки, но продажбите на нови жилища не отчитат много добри резултати. Макар че препродажбите на жилищни имоти са се увеличили с 13% на годишна база, продажбите на нови домове са се понижили с 19,7%. Продажбите на частни семейни жилища също отчитат значителен ръст от 14,7% за годината.

Данните показват още, че средната цена на квадратен метър възлиза на 1242 евро с повишение от 1,7% спрямо септември 2014 г. Цените на апартаментите са нараснали с 2,7%, а на частните семейни жилища – с 2,3%.

Докладът на нотариата показва още, че ипотечният пазар в Испания се подобрява и отразява подема на сектора на недвижимите имоти. Броят на новите одобрени заеми е нараснал със 17,4% на годишна база. Средната стойност на ипотеките възлиза на 122 993 евро, което с 0,1% над нивото им от септември 2014 г.

Статистиките сочат още, че процентът на жилищни покупки, финансирани с ипотеки, е 39,7%, като средното ниво на заема е около 77,1% от стойността на имота.

Данните за тримесечието подкрепят добрата новина. Те показват, че цените са нараснали с 6,6% на годишна база през третото тримесечие на 2015 г. и с 2,2% спрямо предишното тримесечие. Това означава, че цените в момента са с 28,4% под пика на пазара през 2007 г.

Данни показват още, че продажбите са се увеличили с 6,4% на база тримесечие и с 16,6% на годишна база, но и че продажбите на нови домове продължават да не се представят особено добре. Препродажбите са нараснали с 8,8%, но продажбите на нови жилища са се понижили с 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още