IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании вече отбягват пазара на луксозни жилища в Лондон

Фирми се отказват от проекти за трансформиране на офиси в луксозни жилища, преправят се и нови проекти

14:11 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителните компании вече отбягват пазара на луксозни жилища в Лондон

Строителни компании се отказват от плановете си да преобразуват офиси в Лондон в луксозни жилища заради забавянето на пазара на първокласни имоти в града, съобщава FT.

Заради следкризисния бум в луксозния жилищен сегмент само в Уестминстър са трансформирани над 2 млн. кв.м офис площи в луксозни жилища. В момента обаче се наблюдава рязък спад на пазара, а някои анализатори дори предричат 20% спад на цените на луксозните имоти в британската столица. 

Land Securities, една от най-големите компании за имоти във Великобритания, реши да удължи договорите за наем в Portland House – 29-етажна офис сграда от 60-те години, вместо да я превърне в жилищна сграда с 206 луксозни апартамента.

Конкурентът ѝ Derwent London съобщи, че още миналия месец се е отказала да трансформира своя сграда, в която предвиждаше да изгради 29 луксозни апартамента.

Архитекти преправят и нови проекти. Небостъргачът, който ще се строи близо до гара Падингтън например, в момента се препроектира, като ще се даде преимущество на бизнес площите пред жилищните. Оригиналният проект предвиждаше в сградата да има 330 апартамента.

Изданието припомня, че през декември 2014 г. беше въведен по-висок гербов налог при сделките с жилища на стойност над 937 500 паунда. Това сложи спирачка пред пазара на луксозни жилища, а проблемите в сектора се задълбочиха заради срива на цените на суровините и оттеглянето на купувачите от Русия и Близкия изток.

Допълнителни проблеми на пазара причини и волатилността на валутните пазари, която доведе до спад на покупателната способност на цели групи купувачи от развиващите се икономики.

Консултантската компания JLL прогнозира, че цените на луксозните жилища в Лондон ще паднат с около 3% през тази година. Анализаторите на Morgan Stanley са още по-песимистично настроени и очакват понижение от 10%. Не липсват и анализатори, които прогнозират апокалиптичен спад от порядъка на 25 на сто.

Тенденциите на жилищния пазар вече се проявяват и при пазара на земя за строителство в Лондон. Строителните компании от жилищния сегмент вече трудно догонват офертите на техни конкуренти, активни в сегмента на бизнес имотите. Затова и жилищните строители се ориентират към не толкова скъпите парцели в покрайнините на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още