IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпият град в света за чужденци

Най-силен ръст на разходите за настаняване на чуждестранни служители през 2015 г. е отчетен в Сан Франциско

15:50 | 02.03.16 г.
Лондон е най-скъпият град в света за чужденци

Лондон е най-скъпият град в света за настаняване на чуждестранни служители, сочат данни на консултантската компания Savills.

Разходите за настаняване на служители в столицата на Великобритания са двойно по-високи в сравнение със Сидни, Лос Анджелис и Чикаго, показва актуалният Live/Work Index на консултантската компания.

София не е включена в класацията на компанията. Българската столица беше класирана на 115-то място в света от Mercer за най-добрите градове за живеене в света. В последната класация на същата компания за най-скъпите градове в света за чужденци София е на 187-мо място.

Средният разход за настаняване на един чуждестранен работник за една година за 20 от водещите градове в света достига 56 855 долара, сочат изчисления на Savills. Най-скъпо е в Лондон – 112 800 долара годишно, като разходите са се увеличили с 2% на годишна база, а за последните 5 години ръстът достига 18%.

Втората позиция е за Ню Йорк с годишен разход в размер на 111 300 долара и ръст от съответно 5% и 39%. Третото място е за Хонконг с годишен разход в размер на 103 200 долара.

Топ 10 се допълва от Париж, Токио, Сан Франциско, Лагос, Сингапур, Дубай и Сидни.

От изследваните 20 града най-евтино е настаняването на чуждестранни работници и служители в Рио де Жанейро – 16 500 долара годишно, като на годишна база е отчетен спад от 9 на сто, но за последните 5 години е регистриран 18% ръст на разходите.

Сред най-евтините градове за работодателите на чуждестранни работници и служители се нареждат още Йоханесбург, Берлин, Мумбай и Дъблин.

Най-силен ръст на разходите за настаняване през 2015 г. е отчетен в Сан Франциско – 13 на сто спрямо 2014 г. Същевременно в Москва, както и в Рио, е регистриран спад от 9 на сто.

Анализаторите предупреждават, че водещите бизнес хъбове в света може да станат жертви на собствения си успех, ако наемите продължат да нарастват и достъпността на жилищата в един момент се окаже проблем. „Растежът без социални, икономически и екологични загуби е едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправят водещите градове в света“, посочват от компанията.

Данните показват още, че възстановяването на пазара на имоти се прехвърля от Изтока към Запада. За периода от 2005 до 2011 г. например водещите градове в държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) стояха начело на класацията и значително изпреварваха западните. През миналата година обаче тенденцията се е обърнала, тъй като темповете на ръст на богатството в развиващите се икономики започват да се забавят, а икономическото възстановяване започна да подкрепя пазарите на имоти в Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още