IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как събитията през последните месеци отрезвиха и журналистите

Водещата на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Йоанна Николова за бъдещето на медийната индустрия

10:34 | 01.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Социалните медии не изместват традиционните, а ги предизвикват - да се реформират, да станат по-гъвкави и може би да се върнат към изначалното си предназначение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Социалните медии не изместват традиционните, а ги предизвикват - да се реформират, да станат по-гъвкави и може би да се върнат към изначалното си предназначение. Снимка: Ройтерс

Brexit, контрапревратът в Турция, нападението в Мюнхен – всички тези събития от последните няколко седмици до голяма степен се случиха и благодарение на социалните мрежи, а традиционната журналистика вървеше постфактум, отразявайки видeата във Facebook и коментарите от Twitter. Tака постепенно събитията от последните седмици отрезвиха не само политици и анализатори, но и журналистите. А в крайна сметка социалните медии не изместват традиционните, а ги предизвикват - да се реформират, да станат по-гъвкави и може би да се върнат към изначалното си предназначение – да информират, образоват и развличат, но най-вече да търсят и отстояват обществения интерес.

Това бе основната теза на Йоанна Николова, водеща на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, в шестата видео лекция на летния онлайн курс на Investor.bg по повод 15-тата годишнината на сайта "Медийната индустрия между социалните мрежи и традиционната журналистика".

Днес всички сме наясно, че глобалната свързаност демократизира достъпа до информация, а липсата на ограничения и граници прави интернет удобна среда за бързо утвърждаване на спекулативни и манипулативни тези. Без филтър и критичност към информацията популизмът лесно си проправя път до потребителите, а в случая – и до избирателите, твърди в лекцията си Николова.

Въпреки това водещата на сутрешния блок не отрича новите, бързи и модерни канали на пряка комуникация, защото те водят до свързаност, до солидарност и споделяне и правят обикновените хора по-силни, като дисциплинират политиците и затвърждават ролята колективният глас. Тя обаче се опитва да отговори на няколко актуални въпроса:

Изместват ли социалните медии класическата журналистика и от какви канали на информация има нужда светът днес? Какво се случва на рекламния пазар? Кои са рисковете и перспективите в процеса на преструктуриране на медиите?

Отговорите вижте във видео материала.

В предишната видеолекция Димитър Вучев представи темата “Плановата vs пазарната икономика - плюсове и минуси”. Гледайте неговата лекция тук >>

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Без филтър и критичност към информацията популизмът лесно си проправя път до потребителите, а в случая и до избирателите, твърди в лекцията си Николова."Особено без Блумбърговия филтър , направо залитам и падам от балкона...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още