IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Abbott Laboratories придобива Alere за 5,8 млрд. долара

Това ще я превърне в лидер на пазара на моментни диагностични тестове

21:18 | 02.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Abbott Laboratories придобива Alere за 5,8 млрд. долара

Американската компания за медицинско оборудване Abbott Laboratories обяви, че ще придобие конкурента си Alere за 5,8 млрд. долара, за да се превърне в лидер на бързо разрастващия се пазар на моментни диагностични медицински тестове, които ускоряват лечението, предава Ройтерс.

Моментните медицински тестове дават резултат до няколко минути и могат да се провеждат директно в лекарските кабинети, в линейките и дори у дома.

Базираната в Уолтъм, Масачузетс, Alere, която има годишни продажби от 2,5 млрд. долара, прави тестове за проверка за заразяване с ХИВ, туберкулоза, малария и тропическа треска.

Сделката се сключва в момент, в който смъртоносни вируси като Зика се разпространяват по целия свят и поставят акцент върху разработването на ваксини и диагностични тестове. Все още не е ясно дали Alere или Abbott са включени в правенето на тестовете за Зика - заболяване, което е свързано с тежки вродени малформации при бебета.

“Гледаме на сделката като на нещо положително, тъй като моментните тестове са най-бързо разрастващият се сегмент на диагностичния пазар”, коментира анализаторът на S&P Capital IQ Джефри Лу.

Световната диагностична индустрия, която достига близо 60 млрд. доалра, нараства с годишен темп от 5% според Goldman Sachs. 

Abbott ще плати по 56 долара на акция в брой, което е премия от 51% спрямо цената им при приключването на търговията в понеделник, когато те достигнаха 53,59 долара. Освен това компанията се опитва да насърчи растежа на продажбите си, след като продаде своя бизнес за производство на генерични лекарства Mylan през 2014 г.

Миналата седмица Abbott обяви, че има по-слаби от очакваното приходи за тримесечието за първи път от четири отчетни периода.

Анализаторът на Canaccord Genuity Марк Масаро заяви, че новата сделка ще помогне на компанията да се превърне в неоспорим лидер в моментните тестове за диагностика и ще ѝ помогне да диверсифицира бизнеса си.

Abbott, чиито продажби на диагностични продукти през 2015 г. достигнаха 4,6 млрд. долара, обяви, че тези продажби ще скочат до 7 млрд. долара след приключване на сделката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Простено и е - все пак е жена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Colossus
преди 8 години
''Abbott ще плати по 56 долара на акция в брой, което е премия от 51% спрямо цената им при приключването на търговията в понеделник, когато те достигнаха 53,59 долара.''Нещо не излиза тая математика, да -56 долара ще плати, да- 51% е премията, да - 53,59 приключиха в понеделник, как с три верни факта състави най - безсмисленото изречение? Премията от 51% е спрямо цената от петък -37.2$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още