IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поевтиняват в първия търговски ден за четвъртото тримесечие*

Инвеститорите се фокусират основно върху данните за пазара на труда и активността в промишления сектор

18:45 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските акции поевтиняват в първия търговски ден за четвъртото тримесечие*

Американските акции поевтиняват на старта на търговията на Wall Street в четвъртък. Това е първият търговски ден от четвъртото, последно тримесечие за годината. Инвеститорите се фокусират върху данните за пазара на труда, промишлеността и поевтиняващите акции на Apple и компаниите от биотехнологичния сектор, посочва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спада с 0,65% до 16 178,27 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбелязва понижение от 0,37% до 1 912,93 пункта, воден от спадовете в секторите информационни технологии и комуналните услуги. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за момента е надолу с 0,65% до 4 590 пункта

Камарата на представителите в САЩ подкрепи късно в сряда приетата преди това от Сената резолюция за временното финансиране на държавните учреждения до 11 декември. По този начин Конгресът не допусна правителството да спре работа след настъпването на финансовата 2016 г., която в страната започва от днес.

Данните от деня показват, че молбите за помощи при безработица в САЩ продължават да намаляват. Общият брой на американците, получаващи помощи, е 2,19 милиона души към 19 септември, което е най-ниското ниво от ноември 2000 г. насам.

Отделно, данните на ISM сочат, че през септември индексът в промишления сектор на САЩ спада до най-ниското си ниво от май 2013 г. насам до 50,2 пункта от 51,1 пункта, отчетени през август. Според Мarkit PMI индексът за активността в индустрията възлиза на 53,1 пункта през септември.

Освен това през август разходите в строителния сектор скачат до най-високото си ниво от 2008 г. насам.

В интервю за The Wall Street Journal президентът на Федералния резерв на САЩ Джефри Лакър каза, че вдигане на лихвите през октомври е все още възможно и че ръстът на потребителските разходи означава, че вече е нужно покачване на лихвените нива.

По-късно ще има информация за продажбите на автомобили в САЩ. General Motors, Ford Motor и американските звена на Fiat Chrysler Automobiles вече отчетоха ръст на продажбите през септември, след като евтините горива и ниските лихвени проценти стимулираха търсенето на леки автомобили и пикапи.

На корпоративния фронт акциите на Apple поевтиняват с 1,89% до 108,21 долара.

На валутния пазар доларът поевтинява леко спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Курсът на еврото се смъкна под 1,12 долара, а йената доближи 119,75 за долар.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа е 2,03%, а по 2-годишните – 0,64 на сто.
На пазарите на суровини фючърсите върху суровия петрол WTI с доставка през ноември поскъпват с 68 цента до 45,72 долара за барел. Цената на фючърсите върху златото пък спада с 20 цента до 1 115 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 18:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още