IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси сложиха край на петседмичната печеливша серия

Бенчмарковете наваксаха част от спада през деня и приключиха сесията с малки изменения

22:20 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на последния ден от съкратената заради Великден борсова седмица американските индекси приключиха с малки промени спрямо загубите, инкасирани през предния ден.  В петък няма да има търговия заради Великденските празници в САЩ.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за кратко се понижи със 100 пункта, което го върна на минус от началото на годината. На измерителя най-много натежаха акциите на Goldman Sachs и Boeing. След това обаче индексът навакса изоставането и в крайна сметка приключи сесията с ръст от 0,1 на сто до 17 516,28 пункта. В Dow най-слабо се представиха Nike Inc. със спад от 0,06% и UnitedHealth Group Inc. с отстъпление от 0,92%

В широкия индекс S&P 500 енергийните и финансови компании се търгуваха с най-сериозни спадове и поведоха секторите, които са на червена територия. Според трейдъри акциите са повлечени надолу и от силния долар, което се отразява особено негативно на банковия и автомобилния сектори. Адам Сахран, главен изпълнителен директор на Sahran Capital, до известна степен обяснява спада и с прибиране на печалби в края на месеца, а и в края на тримесечието.  В крайна сметка индексът отстъпи със само 0,1% до 2036 пункта.

Технологичният  Nasdaq добави 4,64 пункта, или 0,1%, до 4 773,50 пункта.

Tака Dow, S&P и технологичният индекс Nasdaq сложиха край на петседмичната печеливша серия със спадове от по около 0,5%.

На макроикономическия фронт индустриалните поръчки на трайни стоки се понижават с 2,8% на месечна база през февруари.

Подадените молби за помощ при безработица миналата седмица са 265 000, което е малко по-малко от очакваните 267 000. Молбите са ориентир за уволненията на служителите и анализатори тълкуват данните с коментар, че компаниите държат на персонала си въпреки икономическите сътресения извън страната и умерения икономически растеж в САЩ. Заявленията са под 300 000, исторически нисък брой, вече 55 поредни седмици. Това е най-дългият период от 1973 година.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit в сектора на услугите се повишава от 49,7 пункта през февруари до 51 пункта през март.

Междувременно стана ясно, че поръчките към американските заводи за дълготрайни стоки са намалели през февруари, а ключовата категория, отразяваща инвестиционните планове на бизнеса, бележи най-големия си спад от декември.

Министерството на търговията съобщи, че поръчките за трайни стоки са се понижили с 2,8 процента миналия месец, след като през януари са нараснали с 4,2 процента. При самолетите за гражданската авиация, променлива категория, се наблюдава спад от цели 27,1 процента след скок от 48,6 процента през януари.

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Сейнт Луис Джеймс Булард втори пореден ден имаше изявление и каза, че американската централна банка може би се приближава все повече до още едно повишаване на лихвените проценти. 

Сред отделните компоненти погледите привлича Yahoo. Изглежда, че инвестиционният фонд Starboard, който е и голям инвеститор в технологичната компания, губи търпението си към мениджмънта. Той настоява за смяна на целия Борд на директорите и обяви номинация на деветима члена на борда. Говорител на Yahoo не коментира пред Ройтерс настояването. Акциите поскъпнаха с 0,17% до 34,86 долара за акция.

Много търсени са книжата на производителя на облекла PVH, след като компанията представи изненадващо добри финансови резултати. Към PVH спадат марки като Tommy Hilfiger и Calvin KleinKB Home. Акциите се изстреляха със 7,6 на сто. И финансовите данни на специализирания в строителството на домове концерн  са впечатляващи, а книжата поскъпнаха с 6,34 на сто.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още