IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата сесия в САЩ започва с леки спадове*

Акциите на Twitter поскъпват с близо 20%, след като CNBC съобщи, че платформата е получила редица предложения от страна на технологични и медийни компании

17:54 | 23.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси записват леки понижения в петък след публикуването на данните за производствения сектор, съобщава CNBC. Инвеститорите следят и цените на петрола, които записаха две силни сесии през последните два дни.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 50 пункта, като 3M допринася най-много за спада. Широкият S&P 500 отчита спад от 0,25%, като секторът на недвижимите имоти се повежда сферите, които се търгуват на червена територия. Технологичният индекс Nasdaq изтрива 0,3% от стойността си. Трите индекса са напът да запишат седмични повишения.

Предварителни данни на частната компания Markit показаха, че активността в производствения сектор в САЩ се забавя по-рязко от очакваното през септември. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 52 пункта през август до 51,4 пункта през септември.

Ерик Розенгрен, председател на Фед за Бостън, предупреди, че ако безработицата се понижи под устойчиво ниво, това може да забави икономическото възстановяване в САЩ. „До 2019 г. очаквам безработицата да се понижи под 4,5 на сто. Макар че дълго време подкрепям политики за стабилни условия на трудовия пазар, смятам, че това е под нивото, което считам за устойчиво в дългосрочен план“, каза Розенгрен.

По-късно в петък се очакват изказвания от страна на представителите на Фед Патрик Харкър, Денис Локхард и Лорета Местер. В рамките на друг форум реч ще има председателят на Фед за Далас Робърт Каплан.

В корпоративната сфера акциите на Twitter поскъпват с близо 20%, след като CNBC съобщи, че платформата е получила редица предложения от страна на технологични и медийни компании и че скоро може да има официална оферта.

Компанията производител на моторни масла Valvoline отчете ръст в цената на акциите си от близо 10% в своето първично публично предлагане (IPO).

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,45% до 46,11 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,06% до 47,62 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,22% до 1 341,70 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,1208 долара, а курсът на йената е 101,12 йени за долар.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още