IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones пак отбеляза рекорд

Ефектът от сезона на отчетите отшумява и данните за пазара на труда в САЩ дойдоха в точния момент, коментира анализатор

23:20 | 04.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Dow Jones отбеляза рекорд за осма поредна сесия след по-силния от очакваното доклад за новоразкритите работни места в САЩ.

В края на сесията индексът на „сините чипове“ се повиши с 0,04% до 22 026 пункта, подкрепен от акциите на Goldman Sachs и JPMorgan Chase, които поскъпнаха със съответно 2,6% и 1,25%.

S&P 500 добави 0,19% до 2 476 пункта. От секторите в състава на индекса най-силен ръст отбелязаха финансовите акции – с 0,72%, следвани от производителите на основни материали с увеличение от 0,48% и телекомите с ръст от 0,47%.

Най-силен спад записа секторът на компаниите за комунални услуги – 0,3%, следван от здравеопазването с 0,2%.

Технологичният индекс Nasdaq нарасна с 0,18% до 6 351 пункта.

Американската икономика е добавила 209 хил. нови работни места през миналия месец, показват данните на министерството на труда на САЩ. За сравнение, анализаторите очакваха разкриването на 183 хил. работни места.

Арт Хоган от Wunderlich Securities коментира, че в момента ефектите от сезона на отчетите върху пазара отшумяват и данните са се появили в точния момент. Същевременно обаче темпът на ръст на заплащането в САЩ не се променя.

Други анализатори допълват, че единствената причина, поради която пазарът буквално не „избухва“, е че Dow отбелязва рекорд за осма поредна сесия, пише CNBC.

Данните дават допълнителни муниции на Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените нива още веднъж през тази година.

Същевременно доходността по американските облигации се увеличи, като по 10-годишните книжа достигна 2,264%, а по двегодишните – 1,355%.

Доларът се възстанови от достигнатото 15-месечно дъно. Доларовият индекс, който отчита динамиката на зелените пари спрямо шест други валути, се повиши с 0,8% до 93,58 пункта, което е най-силният ръст в процентно изражение от 18 януари насам, пише MarketWatch.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на курса на зелените пари спрямо по-широка кошница от валути, постигна ръст от 0,6% до 86,39 пункта. Еврото поевтиня с 1% спрямо долара до ниво от 1,1749 долара за едно евро. Спрямо йената доларът достигна ниво от 110,8 йени за долар.

Цените на петрола също се повишиха в последната за седмицата сесия, макар и за седмицата да записват загуба. Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка през септември добавиха 0,55 цента или 1,1% до 49,58 долара за барел. За седмицата бенчмаркът отчита загуба от 0,4%.

Златото същевременно поевтиня на фона на скока на долара, като декемврийските фючърси приключиха седмицата със спад от 9,8 долара или 0,8% до 1 264,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още