IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евънс: Виждам ползи от изстрелването на инфлацията над целевите 2%

Председателят на Фед за Чикаго заяви, че би си "чувствал добре", ако централната банка повиши лихвените проценти

10:23 | 11.10.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да оформи такава парична политика, че да накара инфлацията да се качи над целевото ниво от 2% в момента, защото разходите за това са по-малки в сравнение с преди няколко десетилетия, заяви председателят на Фед за Чикаго Чарлз Евънс във вторник.

„Виждам ползи от опита да се създаде политика, която дава силна възможност на инфлацията да скочи над целевата си“, каза Евънс по време на събитие в Сидни, Австралия, цитиран от Ройтерс.

„Смятам още, че би помогнало ако се посочи, че централните банкери биха приели нарасналия инфлационен риск, който може да придружава допълнителните спадове на безработицата“, добави той. Според него икономиката все още не е достигнала ниво на пълна заетост, но се намира на безпрецедентна територия спрямо предишните цикли.

Говорейки пред журналисти след изказването си, Евънс заяви, че „би се чувствал добре“, ако Фед повиши лихвените проценти през декември, но че иска да види как напредват икономиката и инфлацията преди да реши.

Той все пак предупреди, че може би ще е по-добре да се изчака инфлацията да се вдигне по-близо до целевата на Фед от 2%, преди да се предприемат действия.

Евънс неведнъж е изразявал опасения за отдалечаването на инфлацията от предпочитаната от Фед цел. В момента тя е на ниво от 1,7%.

В изказването си Евънс каза, че всяко ускоряване на инфлацията над текущата цел ще бъде минимално в сегашната среда, затова „ако стане нужно, няма да има нужда политиката да полага особени усилия, за да върне инфлационните очаквания обратно до 2%“.

Председателят на Фед за Чикаго няма право на глас по политиката на централната банка през тази година, но през 2017 г. ще може да гласува. Въпреки това в момента той участва пълноценно в обсъжданията.

Централната банка на САЩ все още обмисля ново повишаване на лихвените проценти почти година, след като ги увеличи от почти нулеви миналия декември.

Все по-вероятно изглежда Фед да повиши лихвените проценти този декември, ако ръстът на заетостта и инфлацията покажат нови признаци за укрепване.

В началото на ноември също има среща на Фед, но трейдърите не очакват предприемането на действия в този момент заради изборите за президент на САЩ същия месец.

Докладът за месечната заетост през септември, който излезе в петък, показа, че макар ръстът на заетостта да се забавя той все още е много над нивото, нужно, за да се компенсира ръста на населението. Заместник-гуверньорът на Фед Стенли Фишер заяви, че данните са „близки“ до перфектни.

Трейдърите в момента оценяват на около 70% възможността американската централна банка да повиши лихвените проценти на срещата си през декември, сочат данни на CME Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Тоя път вече наистина , нали ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Tyrista
преди 7 години
sure November and December 16 rate hike
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още