IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на Wall Street останаха в изчаквателна позиция

И трите водещи индекси приключиха сесията с минимални промени - Dow с лек спад, а S&P 500 и Nasdaq с лек ръст

23:11 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите на Wall Street останаха в засада в четвъртък. Те бяха в изчаквателна позиция преди официалния доклад за заетостта за юли, който ще бъде публикуван в петък, върна го каза от страна на търговците. В същото време обаче решението на британската централна банка да намали лихвените проценти и да разшири програмата си за закупуване на облигации ги спря от разпродажби. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,02% до 18 552,05 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 се повишава леко с 0,02% до 2 164,25 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite също е леко нагоре - с 0,13% до 5 166,25 пункта.

В Европа Английската централна банка понижи лихвите за пръв път от март 2009 г. в отговор на Brexit. “До голяма степен това беше очакван ход“, коментира главният пазарен икономист на First Standard Financial Питър Кардийо. „Те се страхуват от рецесия“, допълва той. „Това е още един пример, че когато данните се влошат, а мечките започнат да излизат, някоя централна банка някъде по света ще печата пари“, допълва и главният изпълнителен директор на The Earnings Scout Ник Райх.

„Централната банка (на Англия – б. ред.) определено иска да използва паричната политика, за да се пребори с опасенията от Brexit и е готова да направи каквото трябва. Трейдърите обаче са притеснени от факта, че количествените улеснения достигнаха своя лимит, а банката може да не успее да постигне целите си чрез тях“, смята главният пазарен анализатор на Think Markets Наим Аслам.

Данните от деня показват лек ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ. Фабричните поръчки се понижават с 1,5% през юни, което е по-малко спрямо прогнозите. Утре се очакват правителствените данните за пазара на труда през юли.

При отделните компоненти внимание привличат книжата на Tesla. Пионерът в производството на електрически коли се свлече дълбоко в зоната на загубата, защото е доставил по-малко коли от предвиденото и увеличава разходите си. Чистата загуба за второто тримесечие възлиза на 150 млн. долара, или 1,06 долара за акция. Книжата поскъпнаха с 2,13 на сто до 230,61 долара за брой.  

Акциите на Trip Advisor се сринаха с над 8%, след като туристическият сайт отчете слаби резултати за второто тримесечие, натоварени от ниски приходи от хотелите и повишаващи се разходи за експанзия на бизнеса. Както приходите, така и печалбата са под очакванията на анализаторите.

Леко надолу е и пазарната капитализация на Herbalife. Мрежовият търговец на диетични и козметични продукти се срина в зоната на загубата заради извънсъдебно споразумение с федералната комисия по търговията (FTC) на стойност 200 млн. долара, но чистата печалба се озова над прогнозираната от компанията стойност.

И книжата на Viacom са леко надолу – с 0,43 на сто до 43,56 долара за брой. Медийната компания отчете срив на печалбата си с 27 на сто.  

Restaurant Brands също не успя да отговори на очакванията на пазара. Акциите на оператора на обектите Pizza Hut и Kentucky Fried Chicken загубиха 1,9 на сто от стойността си.

Инвеститорите чакат с нетърпение данните за американския пазар на труда, които трябва да бъдат представени в петък и които се считат за важен индикатор за паричната политика на американската централна банка. След като през седмицата данните на частната компания ADP и Moody's Analytics показаха по-висок от очакваното ръст на заетостта в частния сектор, сега се очаква и официалните данни на Министерството на труда на САЩ да потвърдят подобна тенденция. За ФЕД това може да е аргумент, че въпреки вота за Brexit може да се стигне до ново повишаване на лихвите преди края на годината.    

След борсовата сесия своите финансови резултати ще представят Priceline, Activision Blizzard, EOG Resources, Kraft Heinz, LinkedIn, Mohawk, Motorola Solutions, Symantec, El Pollo Loco, FireEye, Lions Gate, Noodles & Co., Take Two Interactive, TrueCar, Weight Watchers, Zillow, Zynga. 

В петък иде ред на Weyerhaeuser, Allianz, Virgin America, Buckeye Partners и Liberty Interactive.

Повече за развитието на днешната сесия вижте в коментара на Сю Кийнан за Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още