IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каплан: Растежът в САЩ вероятно ще остане около 2%

Според председателя на Фед в Далас през годината ще има още две увеличения на лихвените проценти

22:42 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Далас Робърт Каплан очерта в интервю за CNBC във вторник поемане по сравнително агресивен път на повишаване на лихвените проценти в комбинация с намаляване на баланса на централната банка през останалата част на годината.

Според него обаче това не се дължи на подобряване на икономиката.

Вместо това Каплан смята, че растежът вероятно ще продължи да се движи около 2%, а не около 3% или повече – прогнозираният ръст от президента Доналд Тръмп и неговите икономически съветници.

„Две неща движат брутния вътрешен продукт: ръстът на трудовата сила и ръстът на производителността“, каза той. „Проблемът е, че растежът при трудовата сила е много муден. По моя оценка и на други икономисти във Фед Далас е, че той ще продължи да бъде муден през следващите 10 години, тъй като населението застарява, което забавя растежа на трудовата сила".

Въпреки това Каплан предвижда още две повишения на лихвените проценти през 2017 г. и старт на процеса по освобождаване от портфейла на Фед с облигации за 4,5 трлн. долара, по-голямата част от който бе натрупан след финансовата криза.

„Мисля, че премахването на облекчената политика трябва да бъде постепенно и търпеливо“, добави той.

Очаква се Фед да повиши основния си лихвен процент през юни до диапазона от 1% до 1,25%. Пазарът обаче не взима предвид още едно увеличение през тази година, като шансът за още един подобен ход през декември в момента се оценя на 49%, сочи CME.

Освен това на срещата си по-рано този месец централните банкери се съгласиha на процес, с който да започне освобождаване на все още неуточнен обем облигации от портфейла всеки месец.

Каплан заяви, че балансът трябва да бъде „значително по-малък“ отколкото е днес, но призна, че вероятно ще остане над 2 трлн. долара.

„Не искам да давам конкретна цифра. Ако някой казва, че ще е около 2 трлн. долара, това ми звучи добре“.

По отношение на икономиката Каплан не е толкова ентусиазиран за възможността за значително по-силен растеж.

Тръмп представи програма в подкрепа на растежа, включваща понижаване на данъците, намаляване на бизнес регулациите и по-високи разходи за инфраструктурата, които според него ще засилят икономиката.

Според Каплан част от тези идеи биха били полезни за икономиката, но все пак предупреди, че ограниченията върху имиграцията може да имат негативен ефект, както и понижаването на данъците, финансирано от бюджетния дефицит на правителството.

„Ако става въпрос за данъчна реформа, мисля, че това ще помогне. Ако става въпрос за намаляване на данъците чрез увеличаване на дефицита, опасението ми е, че това може да доведе до краткосрочен тласък на растежа на БВП, но не и устойчив такъв“, каза той. „Във времето ще имаме подобен растеж на този в момента, но ще имаме по-голям левъридж, по-голямо съотношение на дълга към БВП и мисля, че това ще бъде негативно за икономическия растеж“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още