IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мито от 45% върху вноса от Китай ще засегне най-вече потребителите в САЩ

Ако се осъществи, предложението на Доналд Тръмп ще вдигне цените на дребно на произведени в Китай стоки с 10%

16:16 | 30.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи мито от 45% върху вноса от Китай, ако бъде избран на поста, припомня в свой анализ CNBC. Това обаче може да вдигне цените на дребно в САЩ на произведени в Китай стоки с 10%, казва Capital Economics в доклад, публикуван в четвъртък.

Това се дължи на малкото алтернативни доставчици на ключови продуктови класове, които Китай продава на САЩ, което ограничава влиянието върху търсенето.

В крайна сметка изборът на американския потребител няма да бъде между по-скъп китайски продукт и по-евтин американски (или друг не китайски). Изборът ще бъде между това дали да купят по-скъп китайски продукт или изобщо да не купят“, пишат икономистите Марк Уилямс, Джулиан Евънс-Причард и Чан Лиу.

Половината от американския внос от Китай са електронни продукти или машини, като най-големите категории са мобилни телефони, таблети и лаптопи.

Като стойност Китай е източник на три четвърти от мобилните телефони и 93% от таблетите и лаптопите, доставяни в САЩ, казват икономистите.

Освен това не е задължително увеличаването на митата да върне работни места обратно в САЩ.

Ако производителите вярват, че митата са постоянни, това вероятно ще доведе до изместване на инвестиции извън Китай (макар и незадължително към САЩ)“, пишат икономистите.

Що се отнася до Китай, ако САЩ напълно спре да купува стоки от страната, това може да удари брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай с до 3 процентни пункта. Влиянието обаче вероятно ще бъде по-малко, тъй като китайците са успели да завладеят голяма част от пазара.

Китайското правителство вероятно ще подкрепи и още повече икономиката.

Китайските централни банкери все още имат средства да стимулират други източници на търсене, за да компенсират забавяне в покупките от САЩ. Ако Тръмп изпълни напълно обещанието си за митото, очакваме политиката в Китай да бъде отново облекчена“, пише Capital Economics.

Макар че не е задължително това да помогне на сектора с износ на Китай или да подобри дългосрочните му икономически перспективи, със сигурност ще спре забавянето на БВП на страната.

Китайските централни банкери може да отговорят на повишаването на цените на дребно в САЩ – и на търсенето, отслабвайки юана. Така американските потребители ще се изправят пред по-ниска цена на дребно, но пък подобна стъпка ще засили твърденията на Тръмп, че страната е „валутен манипулатор“.

За подобен ход няма последици, предвидени в американските закони, макар че финансовото министерство в САЩ ще трябва да проведе разговори с китайските власти по валутната им политика – нещо, което САЩ вече правят, пише Capital Economics.

През последното десетилетие за обсъждане са били предлагани различни закони, предвиждащи санкции срещу страни „валутни манипулатори“, но нито един не е бил приеман, допълват икономистите.

Всичко по темата за изборите в САЩ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Субсидирането на подобен внос не може да продължи вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Би трябвало 45% мито да увеличи цената на дребно с поне 60-70%. Причина са текущите разходи на търговците които няма да намалеят а оборота - приходите им ще паднат и те ще искат по голяма печалба от продаваната по малко стока. Китай по никакъв начин не може да компенсира този спад на производство и износ, защото липсват свободни пазари на които той да може да засили продажбите си и експорта.Вдигането на митата на този тип стоки не зависи от Тръп и който и да било, правителствата на много държави ще бъдат принудени да ги повишат драстично и да използват тези пари за пълнене на бюджетите си. Когато се изчерпят възможностите им да заемат пари това е една от стъпките да си осигурят приходи, а това ще се случи. Количественните облекчения точно това правеха - отлагаха неизбежното, да се случат именно такива неща като вдигане на вносни мита.Ако една държава заема пари то е поради простия факт че тя не използва другите си възможности да си ги набави без да ги заема и да трупа дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още