IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за повишаване на лихвите в САЩ разколебаха борсите

Основните индекси на Wall Street се понижиха, като финансовият сектор беше сред най-губещите

23:23 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови борси затвориха с понижения на основните индекси в понеделник на фона на повишената вероятност за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв и засилване на геополитическото напрежение.

"Усещането е, че фундаменталната картина остава същата. Същевременно има някои събития през март, които напрягат хората. Според мен това започва да си проличава", коментира пред CNBC Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се понижи с около 50 пункта, като акциите на Travelers допринесоха най-много за загубата. Широкият индекс S&P 500 падна с 0,3 на сто, като финансовият сектор беше сред най-губещите. Технологичният индекс Nasdaq отстъпи с около 0,4 на сто.

Вероятността за повишение на лихвите в САЩ се оценява на 86,4% в понеделник, сочи инструментът FedWatch на CME Group. Комитетът по паричната политика на Федералния резерв ще заседава на 14 и 15 март.

"Повишението на лихвите през март няма значение. Важното е колко пъти те ще се вдигнат", коментира Джереми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities. "Ако останат три пъти (за тази година), пазарът ще бъде наред."

Единствената потенциална спънка пред повишението на лихвите на този етап е докладът за работните места през февруари, който трябва да бъде публикуван в петък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват американската икономика да е добавила 186 хил. работни места миналия месец.

Инвеститорите следят и геополитическото напрежение, след като Северна Корея изстреля четири балистични ракети в понеделник, три от които паднаха в изключителната икономическа зона на Япония.

В Европа основните индекси записаха понижения, като банковият сектор беше повлечен на червена територия от книжата на Deutsche Bank. Най-голямата германска банка обяви, че планира да привлече 8 млрд. евро, за да укрепи капиталовата си позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още