IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Citigroup надхвърли очакванията

Свиването на разходите е помогнало да се овладее спадът на приходите

16:20 | 15.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Citigroup Inc. отчете печалба за първото тримесечие, която надхвърли прогнозите на анализаторите. Така американската банка се присъединява към групата на конкурентите си, които намалиха разходите си по-силно от очакванията на фона на слаба търговия и активност при сключването на сделки, съобщи Bloomberg.

Нетната печалба за тримесечието се е понижила с 27% до 3,5 млрд. долара, или 1,10 долара за акция, от 4,77 млрд. долара, или 1,51 долара на акция, година по-рано, обяви компанията в петък. Това надхвърля средната прогноза за печалба от 1,03 долара на акция на 24 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Акциите на американските банки поскъпват тази седмица, след като по-големите конкуренти JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp. намалиха разходите през първото тримесечие, благодарение на което печалбите им надхвърлиха очакванията.

В базираната в Ню Йорк Citigroup главният изпълнителен директор Майк Корбат съкрати работни места и стесни фокуса на фирмата върху пазари и бизнес, от които може да генерира приемлива възвръщаемост.

Приходите Citigroup от търговия с финансови инструменти са се понижили с 13%. Като контрапункт Корбат посочва ръста на заемите и депозитите през тримесечието и намалените разходи.

Приходите от търговия с акции и облигации за първото тримесечие намаляват четири поредни години

Акциите на банката поскъпнаха пет поредни дни до четвъртък, добавяйки 12% към стойността до 44,98 долара за брой. Въпреки това цената на акциите е с 13% надолу от началото на годината, което е второто най-слабо представяне в индекса KBW Bank Index, който следи книжата на 24 големи търговски банки.

Оперативните разходи на Citigroup са намалели с 3 на сто до 10,5 млрд. долара, което е по-добър резултат от средната прогноза за 10,8 млрд. долара. Приходите са се свили с 11% до 17,6 млрд. долара при очаквания за 17,5 млрд. долара.

Корбат организира излизането на компанията от банкирането на дребно в над десетина пазара и се раздели от активи, които не отговарят на корпоративната стратегия. По-рано тази година банката започна и съкращения, които се очаква да се измерват с хиляди работни места, най-малко 2 хиляди. Този месец кредиторът ще съкрати около 70 трейдъри и търговци в Лондон, твърдят източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още