IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook влага над 3 млрд. долара във виртуална реалност в идното десетилетие

Продуктите на Oculus са базирани на технология на Oculus, заяви Марк Зукърбърг пред съда

09:59 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг гледа на виртуалната реалност като на бъдеща изчислителна платформа, която неговата компания има шанса да притежава, макар че признава, че може да отнеме 5 - 10 години, преди тази технология да достигне до широките маси.

Журналистите имаха рядката възможност да получат по-нефилтриран поглед към бъдещите амбиции на Facebook за виртуалната реалност, след като Зукърбърг трябваше да даде показания в рамките на съдебно дело за 2 млрд. долара, свързано с бизнеса на Oculus, компания за виртуална реалност, която социалната мрежа придоби през март 2014 година. 

В основата на казуса е твърдението, че Oculus е придобила информация от бившия служител на ZeniMax и сегашен главен технически директор на Oculus Джон Кармак, която е била от важно значение за създаването на основната технология на компанията му. Според твърдението ZeniMax никога не е била компенсирана за това.

Зукърбърг заяви в съдебната зала, че социалната мрежа вероятно ще инвестира повече от 3 млрд. милиарда през следващото десетилетие, за да донесе виртуалната реалност до стотици милиони потребители, пише NYTimes.

„Продуктите на Oculus са базирани на технология на Oculus", заяви Зукърбърг пред съда. Според друг цитат от изказването на Зукърбърг, транскрибиран от репортера на NYTimes Майк Айсак, Зукърбърг изпитва „дълбоко съмнение в достоверността на твърденията на ZeniMax“.

„Доста често срещано е, когато обявим голямо постижение, всички хора просто да се появят и да твърдят, че те просто притежават известна част от сделката. Подобно на повечето хора в съда, никога досега не бях чувал за ZeniMax. Аз знам, че нашият правен екип ще свърши добра работа и скоро истината ще излезе наяве“.

Зукърбърг и концернът му вече инвестират сериозно в технологията. Сега той свидетелства, че преди самото придобиване тогавашният изпълнителен директор на Oculus Брендан Айриб е настоявал за цена от 4 млрд. долара за компанията си. Facebook и Oculus в крайна сметка договарят покупна цена от 2 млрд. долара, заедно с 700 млн. долара бонуси за служителите и 300 млн. долара за допълнителни постижения.

Тези цифри показват схващането на Зукърбърг, че Facebook трябва да инвестира в индустрията за виртуална реалност, нещо, за чието разработване той вероятно се надява да вложи милиарди долари, а не да ги плаща за извънсъдебни споразумения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още