IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на BP одобриха по-ниското възнаграждение на изпълнителния директор

То беше понижено след натиск от страна на инвеститорите

17:52 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Боб Дъдли, изпълнителен директор на BP. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Боб Дъдли, изпълнителен директор на BP. Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите на петролния гигант BP одобриха в сряда възнаграждението на изпълнителния директор Боб Дъдли да бъде намалено до 11,6 млн. долара. То беше понижено именно след натиск от страна на инвеститорите, посочва Ройтерс.

На годишната обща среща на акционерите беше одобрена и нова система за изчисляване на възнаграженията, която понижава стимулите. Промените са били одобрени от голямо мнозинство от над 97% от акционерите.

Миналата година 60% от акционерите на BP се противопоставиха на възнагражденията в компанията, след като енергийният гигант отчете рекордна загуба заради срива в цените на петрола.

„На срещата миналата година вие, нашите акционери, отправихте много ясно послание как подхождаме към заплащането на изпълнителните ни директори“, заяви председателят на BP Карл-Хенрик Сванберг. 

Промените в политиката за заплащането ще важат през следващите три години.

Заплащането на Дъдли за 2016 г. е с около 40% по-ниско в сравнение с това през 2015 г., посочват от компанията. Дори и след съкращението в размер на близо 8 млн. долара обаче, възнаграждението на Дъдли остава далеч над това на директорите на други европейски петролни компании.

Изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бьорден е получил 8,263 млн. евро (8,8 млн. долара) за 2016 г., а Патрик Пуян от Total – 3,8 млн. евро.

По време на събранието на акционерите Дъдли е заявил, че BP е една от най-бързо растящите компании в света и се готви за нови проекти, които да увеличат продукцията с 800 хил. барела дневно до 2020 г.

До края на десетилетието Дъдли очаква BP да произвежда толкова петрол и газ, колкото е произвеждала преди разлива в Мексиканския залив през 2010 г. Тогава компанията трябваше да продаде една трета от активите си, за да покрие разходите след инцидента.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 09.09.22 г.

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още