IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отново потегли нагоре

В петък цената на благородния метал падна до 4 месечно дъно

16:54 | 10.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на златото се повишиха в понеделнишката сесия, тъй като инвеститорите се върнаха на пазара, за да купуват на по-ниски котировки, след като фючърсите паднаха до най-ниските си нива от близо 4 месеца насам, коментира Investing.com.

На платформата за електронна търговия Comex на борсата New York Mercantile Exchange фючърсите върху златото с доставка декември се покачиха, достигайки 1263,00 долара за тройунция*.

В петък цените на благородния метал паднаха до 1 243,20 долара за тройунция - за последно толкова ниско равнище на цената бе регистрирано на 7 юни, тъй като разочароващите данни за заетостта в САЩ бяха възприети като малковероятни да променят плана на Федералния резерв за покачване на лихвения процент до края на годината.

Американската икономика създаде 156 000 нови работни места през септември, което е по-малко от постигантото през август разкриване на 167 000 места, като същевременно равнището на безработица нарастна до 5,0%, съобщи социалното министерство в петък. Пазарни анализатори предвиждаха разкриването на 176 000 нови работни места и задържане на коефициента на безработица на равнище от 4,9%.

Въпреки този доклад не се очаква забавянето да откаже Федералния резерв от плановете му да покачи лихвения процент по-късно тази година. Пазарите понастоящем оценяват на 70% шанса за покачване на процента до края на декември според Fed Rate Monitor Tool

Благородният метал завърши миналата седмица със спада на цената си от 64 долара, или 4,9%, което се явява най-слабото му представяне от средата на септември 2013 г. въпреки нарастналите очаквания за декемврийско покачване на лихвения процент от страна на ФЕД.

Златото е чувствително към промени на американските индекси, което покачва алтернативната цена на притежаването на недоходоносни активи, каквито са например кюлчетата.

Американският доларов индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от 6 основни валути, се покачи в ранните часове на понеделник (американско време) с 0,2% до 96,74.

Силният долар обикновено оказва негативно влияние върху златото, тъй като той намалява функцията му като алтернативен актив и прави деноминираните в долари стоки по-скъпи за притежатели на други валути. 

Също на Comex фючърсите върху среброто с доставка през декември се покачиха с с 2,14% в понеделник*, достигайки цена от 17,752 долара за тройунция. На същата платформа декемврийските фючърси върху медта нарастнаха с 1,22%, достигайки стойности от 2 190 долара за паунд.

*Информацията е актуална към 17:00 българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още