Суровини

Иранското "черно злато" срина близкоизточните пазари

Техеран стартира план за увеличаване на петролния износ след вдигането на санкциите

Иранското "черно злато" срина близкоизточните пазари

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите в целия Близък изток се сринаха след премахването на санкциите срещу Иран. Перспективата за скок на петролните доставки, и то на пазар, който вече е достигнал най-ниските цени за над десет години, рефлектира върху всички пазари. Акциите в Техеран скочиха, предаде Bloomberg.

Индексът на стоковата борса в Саудитска Арабия Tadawul All Share (TASI) падна със 7,2% до най-ниското си ниво от март 2011, а основният индекс ADX General в Абу Даби вече е в мечи пазар.

Индексът Bloomberg GCC 200, който следи 200 от най-големите компании от шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, се търгува 9,4 пъти под прогнозната 12-месечна доходност - най-ниското ниво от почти 7 години. 

Още по темата

Иранският бенчмарк TEDPIX се покачи с 0,9%, сочат данните на сайта на борсата, като продължава възхода си, след като добави 2,1% в предишната сесия.

Иран притежава почти 10% от доказаните петролни залежи в света. Страната започва подготовката си за увеличаване на износа, след като Ядрената агенция на ООН заяви на 16 януари, че Техеран е изпълнил условията на международния договор за ограничаване на ядрената програма. Това заплашва да добави допълнителен натиск върху цените, като по този начин засегне интересите на силнозависимите от петрола икономиките в GCC.

"Иранските доставки на петрол ще стъпят на пазара още днес или утре", каза Найал Кан, шеф на „Институционална търговия и продажба на акции в Saudi Fransi Capital, базиран в Рияд. "Възстановяването на пазара ще зависи от това, дали ще успеем да върнем петрола над 30 долара."

"Иран цели незабавно увеличаване на петролните доставки с 500 хил. барела на ден", заяви Амир Хюсеин Заманиниа, заяви заместник-министър на петрола за търговия и международните отношения. "Планирано е да се добавят и още половин милион барела в рамките на януари".

Притесненията, че Иран може да изостри глобалното пренасищане на доставките, запрати петролния брент на ново 12-годишно дъно още в края на работната седмица.

Индексът S&P 500 падна на най-ниското си ниво от 25 август насам, което е най-лошия годишен старт за американските акции в историята.

Акциите на развиващите се пазари записаха трети пореден седмичен спад, пропадайки на най-ниското си ниво от 2009 насам.

Страните в GCC държат около 30% от доказаните петролни запаси в света.

Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Коментари (6)

1
 
5
 
6
преди 1 година
Кой беше тия дни в Москва, на Катар ли собственика?
1
 
7
 
5
michaelis12 до: michaelis12
преди 1 година
тея камиларските принцове бачкали заедно с Колумбия преди с Пабло Ескобар сега със следващия който е там. Ползват си привилегиите и си джиткат с частните самолети да пренасят кокаин, някви тонове там хванали във Франция. Връзката била няква състудентка/колежка на единия камилар в САЩа от Флорида и тя доста мангизи напрайла покрай тея главорези от "богатата монархия" ... ама още малко и ше им върже още малко да постоят цените на петрола в този им вид и ше видим .... :)))
1
 
8
 
4
michaelis12 до: Императорът
преди 1 година
камилите потъват в пясъците и а дано .... Ечера гледах едно две филмчета за долната им фалимия Сауд. Имат бая вътрешни прекерания, борба за власт и ако се отровят взаимно май най-добре ше стане ... :))
1
 
5
 
3
преди 1 година
Падането на санкциите за Иран беше ясно от половин година - и това е една от основните причини за рязкото поевтиняване на "черното злато", което вече е една най-обикновена черна гнуснява слуз.
Сега, ако чаршафосаните днес са се изненадали страшно от нещо, което де факто е решено преди месеци, това е техен проблем.
2
 
13
 
2
ing5rov до: contra2
преди 1 година
Някой ще надуе *** много мощно !

Още от Суровини
Цените на петрола се насочват към втори пореден седмичен спад