IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продължава да трупа злато

От 2005 г. до днес страната е утроила златните си запаси до близо 1 185 тона, като от началото на годината е закупила към 150 тона

09:59 | 19.11.14 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия продължава да трупа злато

Русия увеличава златните си резерви, след като поевтиняващият петрол и санкциите обезцениха рублата, пише Bloomberg.

От началото на годината Централната банка на Русия е закупила близо 150 метрични тона злато, разкрива гуверньорът Елвира Набиулина. Това означава, че от края на септември до днес финансовата институция е прибавила още 35 тона, става видно от данните на Международния валутен фонд (МВФ). Само през септември Русия закупи 37,2 тона злато – най-голямото количество от 1998 г.

„Новините, че Русия купува усилено злато осигури малка подкрепа за пазара, който трудно намира купувачи през последните няколко месеца“, коментира пред агенцията Оле Хансен, който е ръководител на стратегиите за търговия със суровини в Saxo Bank.

От 2005 г. до днес Русия е утроила златните си запаси до близо 1 185 тона, сочат изчисления на Bloomberg по данни на МВФ.

Покупките изпратиха златото на 2-седмичен връх вчера. Фючърсите върху благородния метал с незабавна доставка поскъпнаха с 1,5% до 1 204,68 долара за тройунция по време на късната търговия в Лондон във вторник, но към 9:35 часа българско време днес отстъпват с 0,33 на сто до 1 193,20 долара. На 7 ноември цената на златото спадна до 1 132,16 долара – най-ниската от април 2010 г. насам.

Златото поевтинява през последните два месеца на фона на поскъпващия долар и на надеждите, че подобряващата се американска икономика ще накара Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през 2015 г. Заради високите лихви златото губи от блясъка си, защото като цяло металът предлага на инвеститорите възвръщаемост чрез ръст в цената.

От своя страна инвеститорите разпродават злато чрез борсово-търгувани фондове в шест от предходните седем месеца, показват други данни на Bloomberg. На 14 ноември те намалиха вложенията си до 1 617,4 тона – най-ниското ниво от повече от пет години.

От Централната банка на Русия уверяват, че няма да бъдат налагани ограничения върху износа на злато, както някои политици предлагаха.

„Можем да купуваме достатъчно злато, за да диверсифицираме златните и валутните си резерви“, коментира Набиулина пред руския парламент.

Делът на златото в общите резерви на Русия е близо 10%, показват данни на Световния съвет по златото. Пропорцията е малка в сравнение с тази на най-големите притежатели на ценния метал - САЩ и Германия. Те държат близо 70% от общите си резерви в злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 11 rate down comment 5
Ogibogi
преди 9 години
Може да са лапнали 10-15 тона от волфрамовата партида на Федералния !!! Хахахаааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 11
kurta007
преди 9 години
Баш пък ти ли да го кажеш хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ти си Титан в икономиката брачед, немаш стигане ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 15
kurta007
преди 9 години
Палячев ,да де,ама на американците не им е 50% от икономиката тоя нефт и въглеводородни горива ;) Напрегни си 3 -те останали гънки и помисли кой и колко губи в момента от спада на петрола пък белким загреее реотана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 19 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Курте, Куртеее. Американците и те ли са ***, че продават все повече нефт? И даже добивите са увеличили. А златото дето са го купили рашките те си казаха е от собствен добив. И дали ще пада или ще се качва е без значение за тях. Американците що не разпродават златото дето ще потъне след референдума в Швейцария, щото са *** ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 5 rate down comment 3
d333
преди 9 години
За тези, които мислят, че последните години добива се бил вдигнал и т.н. Та на тях им препоръчвам да погледат една графика за населението на Земята от 1900 г. до наши, примерно, ей така да ги видя колко учудени ще останат. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 16 rate down comment 3
george353
преди 9 години
Флуктуационните стойности могат да се манипулират лесно. Лимън Брадърс бяха солвент до 14.09.08 убеждавайки всички че няма проблем, и хоп на 15-ти сутринта фалит. Всички знаят защо рублата девалвира. Този процес е свързан по-скоро с политическата обстановка отколкото с икономическите показатели на страната. Долара се качва, но няма причини за това. Корпоративните печалби са рекордни, но лейбър маркета е в упадък. Добре платените работни места са история. Данъчната събираемост е рекордно ниска. Въпреки че бюджетния дефицит в момента се свива, според Блумберг, този тренд е обречен и към 2016 ще почне пак да нараства. Да, моментното рейшио долар-злато е в полза на долара, но това ще е за кратко. Не виждам причина това да се превърне в тренд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 22
kurta007
преди 9 години
Тея руснаци са пълни ***.Помпат рекордни количества петрол и го продават за без пари в момента 75$ а купуват скъпо злато на 1200 когато предстой потапяне в бездната след референдума в Швейцария.Много *** народ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 19 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Нещо не ти разбрах последния миш-маш ... нещо си оплескал в една манджа коли, бащи, пенсии, злато.. И това с антропологията не го разбрах.Обаче имам един ясен въпрос към теб: Разбрахме, че вярата е факторът, който праща в САЩ златото на зависимите от САЩ страни. Щото независимите си го държат сами. Не ми е ясно обаче каква е файдата на САЩ да складират и съхраняват толкова много злато? Казано по-просто - защо го прибират с такъв огромен ентусиазъм, а после го връщат на собственика с такова видимо нежелание, ако изобщо го върнат, де...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 12
crammer
преди 9 години
и що все на западно налитате всички, като толкова не им вярвате? някой да си е купил втора или трета ръка руска или китайска бричка, примерно казано :). Хем сте бедни, хем надъхани антизападняци, а все натам гледате и разчитате за всичко...даже мизерните пенсии на бащите ви от там идват. Демек бъдете им благодарни, че мизерните ви бащи и дядовци все още преживяват. Както и вие впрочем. То със златото е същото като с колите и с пенсиите...образно казано де! А и друго, проф Мишо Савов да не е объркал иконимика с антропология или нещо друго.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още