IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Tele Columbus придобива Pepcom за 608 млн. евро

Третият по големина кабелен оператор в страната вече ще достига до 3,7 млн. домакинства

10:29 | 14.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tele Columbus</em></p>

Снимка: Tele Columbus

Третият по големина германски кабелен оператор Tele Columbus AG осъществява втора сделка за придобиване в рамките на два месеца. След Primacom сега базираната в Берлин компания ще купи и своя конкурент Pepcom GmbH, за да създаде обща компания, която да достигне до 3,7 млн. домакинства, предава Ройтерс.

Сделката се оценява на 608 млн. евро, включително и дълга на придобитата компания. Pepcom бе собственост досега на финансовия инвеститор Star Capital, който касира от сделката 505 млн. евро. 

Tele Columbus в момента предоставя интернет, телефония и премиум тв услуги на 2,8 млн. домакинства в Берлин, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, докато клиентите на Pepcom са в Бавария и Хесен, преди всичко в Мюнхен, Нюрнберг и Франкфурт.

Групата Tele Columbus е създадена от сливането на отделни регионални кабелни оператори и е третият по големина оператор във Федералната република след лидерите в бранша Kabel Deutschland, собственост на Vodafone, и Unitymedia Kabel BW, собственост на Liberty Global.

Tele Columbus заяви, че очаква синергии в областта на разходите за 13 млн. евро и инвестиционни синергии в размер на 2 млн. евро в рамките на 24 месеца след приключването на сделката.

Затварянето на сделката за четвъртия по големина кабелен оператор в Германия подлежи на одобрение от страна на акционерите на предложенoто увеличение на капитала с целеви приходи от емисията в размер на 240 млн. евро. Извънредно общо събрание е насрочено за понеделник, 14 септември.

През юли Ройтерс предаде, че Tele Columbus е водещият кандидат за сделка за Рepcom, която тогава бе оценена на около 700 млн. евро.

Европейският пазар на кабелни услуги е разтърсван от сериозни сделки през последните месеци. Водещият кабелен оператор в Европа Liberty Global се съгласи през януари да плати 11,3 пъти EBITDA на холандския конкурент Ziggo. Vodafone пък плати 11,9 пъти EBITDA за Kabel Deutschland през миналата година. Tele Columbus избра друг начин и осъществи IPO през тази година - за 510 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още