IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia стартира придобиването на Alcatel-Lucent

Скорошният договор между Ericsson и Cisco е потвърждение, че финландската компания предприема правилния ход, коментира Раджив Сури

15:56 | 18.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Финландската компания за безжично оборудване Nokia стартира замяната на дяловете на акционерите в Alcatel-Lucent SA. Сделката за 15,6 млрд. долара ще позволи на новото дружество да се конкурира по-добре в световен мащаб в сферата на телекомуникациите и доставката на интернет.

Опитът на Nokia да събере на едно място телекомуникационната компания и доставката на интернет идва, след като дружеството изпитва засилена конкуренция от новите играчи в бранша като китайската компания Huawei Technologies. Междувременно дългогодишният конкурент на Nokia Ericsson AB обяви, че сключва договор за технологично и бизнес партньорство със Cisco. По този повод главният изпълнителен директор на Nokia Раджив Сури заяви, че договорът между Ericsson и Cisco е показал колко правилно е било решението за придобиването на френската компания Alcatel-Lucent. „Тази новина е потвърждение за нашата стратегия“, коментира той.

Подобно на Ericsson, и Nokia е под натиск да диверсифицира източниците на приходи извън основните си клиенти, които до голяма степен са телеком оператори. За целта тя се насочва и към други големи компании извън този сектор като авиокомпании, петролни дружества, производители на автомобили, както и полицейски ведомства и служби за спешна помощ. Всички те имат нужда от нов хардуер и софтуер, за да извършват дейностите си.

След като изостана и в крайна сметка се предаде в надпреварата на пазара на смартфони, в последните години Nokia направи значителни разходи и разпродаде активи, в това число и легендарната си дейност за мобилни телефони, за да се специализира в безжичните мрежи.

Сега тя допълва портфолиото си, като добавя продуктовата гама на Alcatel-Lucent, включваща рутери и суичове, използвани за създаването на мрежи.

Стратегията на Nokia да се занимава само с дейност в сферата на безжичните технологии е бил само временен ход, целящ да заздрави дружеството, което страда от слаба конкурентоспособност, казва Сури.

Предложението на Nokia да придобие Alcatel-Lucent беше разгледано и одобрено от антитръстовите органи. Ако достатъчно голяма част от акционерите в Alcatel-Lucent решат да преотстъпят акциите си, вливането ще стане факт само ако акционерите на Nokia одобрят хода. Очаква се това в крайна сметка да се случи и сделката да приключи благополучно.

Новините за последните сделки в сектора идват на фона на все по-конвергетния бизнес в сферата на фиксираните услуги, мобилните мрежи и телекомуникационните оператори.

„Пазарът се сближава бързо, много по-бързо, отколкото си мислим. За да обслужвате оператори, които са все по-конвергетни, трябва да имате портфолио, покриващо всички аспекти на този бизнес“, коментира Сури.

Голяма част от инвестициите за следващото поколение мрежи, известни като 5G, ще бъдат направени през следващата година.

„По-добре е да предлагаме обща 5G мрежа, отколкото всеки от нас да изгради собствена мрежа и след това да се налага да ги привеждаме в съответствие, ако се консолидираме след две години “, коментира Сури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Скорошният договор между Ericsson и Cisco е потвърждение, че финландската компания предприема правилния ход, коментира Раджив Сури----nokia не са правили правили правилен от около 5-6 години. А да е хаирлия сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още