IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри държавна агенция да отговаря за електронното управление

Агенцията ще прави стратегическото и бюджетното планиране на политиките за е-управлението

12:18 | 28.10.15 г.
Кабинетът одобри държавна агенция да отговаря за електронното управление

Кабинетът предлага на Народното събрание за одобрение проект на закон за създаване на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и на Държавно предприятие „Единен системен оператор“.

Промените са заложени в проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Новата агенция ще е първата структура със силни правомощия в областта на електронното управление и информационните и комуникационните технологии, уточнява се в решението на правителството. Тя ще отговаря за стратегическото и бюджетното планиране на политиките за електронно управление, както и за развитието и поддръжката на техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация. 

Държавната структура ще поддържа централизирани регистри за нуждите на електронното управление, развитие на информационни центрове, държавен частен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация.

Агенцията ще има правомощия и при изграждането и поддържането на споделена инфраструктура (споделени информационни ресурси на електронното управление), от която да се възползват всички държавни органи с цел постигане на икономия от мащаба.

Държавно предприятие „Единен системен оператор“ ще разработва и ще интегрира електронни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии. То ще има право на делегирано управление на междуведомствени проекти, ще защитава информационната сигурност на приложените системи и електронните услуги.

Законопроектът има за цел да подобри съществуващата институционална рамка за електронното управление и да осигури по-висока степен на ефективност, посочва се още в мотивите. Това ще стане чрез премахване на дублиращата инфраструктура и на системи в администрациите, осигуряване на ясни правила за допустимост на проектите за електронно управление, оптимизиране на съществуващите процеси в администрацията и въвеждане на принципни изисквания към изграждането на информационни системи.

През последните 15 години отделните организации провеждат некоординирани политики по електронизиране на услугите си и градят собствен капацитет и инфраструктура, обслужващи предимно вътрешните нужди на администрацията. Това налата и централизиране на усилията по въвеждане на електронното управление.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още