IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, където "златните арки" на McDonald's наистина блестят

През последните години веригата за бързо хранене в страната прилага различна стратегия: завръщане към местното

16:50 | 05.02.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато McDonald's отваря първия си руски ресторант през 1990 г. в Москва, организираните в него сватбени приеми не са рядкост – толкова привлекателен е типичният американски бранд в края на Студената война, коментира Ройтерс.

През последните години с все по-силното охлаждане на отношенията между САЩ и Русия веригата за бързо хранене прилага различна стратегия: завръщане към местното.

Казваме го всеки път: ние сме руска компания“, заявява Хамзат Хасбулатов, ръководител на McDonald's Russia. “Не мисля, че има друга компания, която може да се нарече по-руска от нас“.

Почти всички доставчици на ресторанта са руски, както и висшите му мениджъри, казва Хасбулатов в интервю за Ройтерс. Познатото лого на McDonald's извън ресторантите също е изписано на кирилица.

Колкото до златистите арки, той коментира: „Те са руски арки. Блестят, където и да са“.

Компанията си има причини да омаловажава връзката със САЩ.

След като Вашингтон наложи санкции върху Русия заради ролята ѝ в Украйна през 2014 г., държавната руска агенция за контрол на здравето временно закри десетки ресторанти на McDonald's, включително първия открит в Москва на площад "Пушкин", позовавайки се на опасения около хигиената.

Някои руски политици призоваха веригата да бъде изцяло затворена.

Хасбулатов признава, че връзката със САЩ е чувствителна. Не искаме да бъдем замесвани, когато нещо се случва“, казва той.

Като подразделение на американската компания, базирана в Оук Брукс, Илинойнс, McDonald's Russia има 609 ресторанта в страната и планира да отвори поне още 50 през 2017 г., след като миналата година се разшири към Урал и Сибир.

McDonald's не представя данните си за печалба от руското подразделение, но го включи сред пазарите си с най-голям растеж в годишния си доклад от 2015 г., със сериозно разширяване и потенциал за франчайз. Клонът на площад "Пушкин" е един от най-натоварените в света.

Хасбулатов казва, че се надява да увеличи дела на франчайзинговите клонове, които в момента формират само 15% от ресторантите в Русия спрямо нормалното глобално ниво за McDonald's от 80%.

Той отказва да коментира какво предстои за McDonald's Russia сега, когато Доналд Тръмп е президент на САЩ. Руският президент Владимир Путин говори топло за Тръмп, а самият американски президент иска отношенията между двете страни да се подобрят.

McDonald's трябва да бъде прагматичен, казва Боб Голдин, партньор в Pentallect, базирана в Чикаго, Илинойс, консултантска компания в хранително-вкусовата индустрия. Смятам, че трябва да действат наистина балансирано“, коментира той в имейл.

За клиентите обаче политиката явно няма толкова голяма важност.

Това е без значение“, казва 22-годишният Вадим Ашиман за Ройтерс в ресторант близо до Кремъл. „Това е храна. Храната не е виновна за политическите различия“, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 2
copper
преди 7 години
и аз зная ... планктон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Ако свинете са хранени с чиста храна , няма опасност от дебилизиране...ГМО и разните му там купища хормонални добавки правят о животните *** , а от "хората" които после се хранят с месото им ***...примери бол тука.За разлика от тебе , аз зная какво ям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 7
ivan4o555
преди 7 години
До коментар 16Митьо, много си прав!Ето ти си нагледен пример!Наблягаш на свинското и си се превърнал в едно "мило малко прасенце".Имаш още възможнос да станеш голямата му майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 22
majnata
преди 7 години
Е , скоро нема да ги има и из Европа тея гадове...Орбан ги започна тия отровните влечуги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 21
emilioner
преди 7 години
Искаме демокрация в Русия,искаме хората да протестират без да ги вкарват в затвора,искаме международните агенции като british council лекари без граници,и другите там на сорос производните без проблеми да работят из цяла Русия за да могат да наблюдават дали има нарушения на човешките права.По цяла европа ги има и работят само на джудженцето му пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 19
majnata
преди 7 години
Кзват , че каквото ядеш в такова се превръщаш , та говнотиите дето е намаал копърчето сега се проявяват в интелектуалните му разстройства...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 13
emilioner
преди 7 години
там е най вкусно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 16
majnata
преди 7 години
Ти явно там се храниш редовно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 10
copper
преди 7 години
пхххахаха, как го тънко клатят деббилла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 10
gianny
преди 7 години
Как да не е постигнал? Накарал е ватника да се преоблече за вечеря :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още