IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията - основният риск пред икономиката

Еврозоната е най-застрашена от продължителен спад на цените, сочи анкета сред инвеститори на Barclays

09:56 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията - основният риск пред икономиката

Въпреки трилионите долари, които централните банки изляха в икономиката като парични стимули за възстановяването, инвеститорите се опасяват, че дефлацията е най-голямата заплаха през следващите 12-24 месеца. Това сочат резултатите от проучване на Barclays сред 912 глобални инвеститори, цитирани от CNBC.

Около две трети от анкетираните (над 60%) смятат, че рисковете от продължителен спад на цените са по-големи, отколкото е рискът от инфлация. 

Опасенията за дефлация отразяват и прогнозите на инвеститорите за златото. Около 25% от участниците в проучването очакват цената на благородния метал да падне под 1 200 долара за тройунция в края на първото тримесечие на 2014 г. Други 25% очакват златото да се търгува в интервала 1 200 – 1 250 долара. В момента цената на златото се движи около 1 240 долара.

Еврозоната е най-застрашеният от дефлация регион, сочат още резултатите от проучването. През октомври инфлацията се понижи до 0,7% - най-ниското й ниво от ноември 2009 г. Това засили опасенията, че регионът се изправя пред риск от дефлационна спирала в японски стил.

“В сегашната ситуация изпадането в дефлация може да бъде много опасно. Свиващото се заплащане и спадът на цените ще затруднят обслужването на дълговете. Освен това, когато цените падат, хората отлагат разходите и инвестициите си в очакване на още по-подходящ момент. Това може да доведе до продължителна рецесия”, коментира Шейн Оливър, главен икономист на AMP Capital.

Водеща тема за инвеститорите е и евентуалното затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Очакванията са американската централна банка да започне да оттегля стимулите за икономиката от март 2014 г.

Около 45% от анкетираните смятат, че доходността по американските 10-годишни облигации ще остане в диапазона 2,5-3 на сто до края на март 2014 г., а 40% очакват доходността да се движи в интервала 3-3,5%.

Близо 60 на сто от анкетираните смятат, че акциите ще им носят най-добра възвръщаемост през следващите три месеца. Близо 30 на сто от участниците в проучването заявяват, че преминаването от безопасните държавни облигации към акции ще им донесе обещаваща печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още