IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Води ли печатането на пари до дефлация?

Тази ликвидност води до непродуктивни инвестиции, които в своята същност са безкрайно дефлационни, смята икономист

09:00 | 05.11.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Води ли печатането на пари до дефлация?

С началото на програмата за количествените улеснения в САЩ през 2008 г. много анализатори подчертаха, че ходът с увеличаването на паричното предлагане ще стимулира инфлацията в първата по сила икономика в света. Пет години по-късно обаче икономист постави под въпрос тази теза, застъпвайки коренно противоположното твърдение – печатането на пари води до дефлация.

"Непродуктивните инвестиции в своята същност са безкрайно дефлационни. Това се случва, когато се инвестира в хартиени активи, задвижвани с ликвидност от количествени улеснения, която не е подкрепена от устойчив икономически растеж", заяви Мичала Маркусен, ръководител на икономическото звено на френския кредитор Societe Generale.

"На теория постоянното увеличаване на паричното предлагане води до пропорционално увеличаване на всички парични стойности", отбеляза Маркусен. Въпреки това тя добави, че влиянието върху инфлацията от страна на програмите за изкупуване на активи на централните банки може да бъде само временно, тъй като по-късно активите ще бъдат продадени на частни инвеститори или откупени обратно.

Едно от следствията на количествените улеснения бе постигането на значителен приток на капитали към развиващите се икономики, в това число и Китай. По думите на Маркусен това е било постигнато заради ликвидността, съчетана с правителствените политики за стимулиране на инвестициите в дълготрайни активи.

"Това доведе до първоначален тласък на търсенето и до голямо разнообразие на стоките и капиталовите разходи. Днес обаче резултатът е, че Китай страда от значителен неизползван капацитет", отбеляза експертът.

"Излишният капацитет е дефлационен. Всъщност, ние очакваме Китай да упражни дефлационен натиск върху световната икономика", допълни още Маркусен.

Същевременно публикуваните в края на миналата седмица данни от еврозоната показаха, че инфлацията е намаляла до близо 4-годишно дъно от 0,7% на годишна база през октомври. В тази връзка други експерти все пак застъпиха по-традиционната позиция.

"Много от ключовите икономики преминават през строги мерки за икономии, така че по-нисък резултат на инфлацията не бе постигнат единствено поради големите количествени улеснения", отбеляза Алвин Лю, старши икономист в UOB в Сингапур.

"Откакто периферните европейски икономики използват еврото, те не могат да позволят на валутата си да се амортизира в съответствие със слабите икономически условия", отбеляза Леиф Ескесен, икономист в HSBC.

"Силно се съмнявам инфлационните очаквания да бъдат по-високи при липса на количествени улеснения", заяви от своя страна Роберт Прайор-Вандесфорде, икономист в Credit Suisse.

По думите му по-добър въпрос би бил дали печатането на пари има реално въздействие върху икономическата активност. "Това изобщо не е ясно. Това е увеличаване на инвестициите на всички, да не говорим за непродуктивни инвестиции", отбеляза експертът.

По думите му банките са доста предпазливи по отношение на кредитирането, което прави шансовете за получаване на заеми на по-непродуктивните предприятия доста малки.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bullpart
преди 10 години
не бе те новонапечатаните банкноти са за бройка. да си оправят счетоводството. излезе че печатането на пари води до разход от самото печатане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
rainmaker
преди 10 години
въпреки че го наричат печатане на пари QE е различно от класическото печата на пари.в случая тези новосаздадени пари почти не стигат до краиня потребител и фирмите. банките са прекалено предпазливи и повечето се опитват да си оправят баланcите. а свободня cash го насочват кам борсите.и се получава така че централните банки увеличават паричното предлага а тарговските банки всащност го намаляват в резултат на което инфлацята е ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
sioko
преди 10 години
Ликвидността се насочва и към компании от реалния сектор, но за финансови цели, а не за капиталови разходи. Целта е използването на финансовия ливеридж от евтиния ресурс и намаляване на зависимостта от собствено финансиране чрез обратно изкупуване на акции. Това води до увеличаване на тяхното търсене респ. цената им, а оттам и на борсовия индекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 10 години
абе въобще живеем в луд свят - отивам да си скъсам дипломата! Всичко в икономиката е въпрос на доверие и психология и няма никакви икономически закони. Сигурен съм че в БГ, ако махнем Валутния борд, без да отпечатаме и 1 лв, инфлацията много бързо ще стане двуцифрена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Ако тези твърдения са верни, тази да получи нобеловата награда по всичко. Всички проблеми на човечеството са решени - печатаме пари, цените падат, стоките и услугите стават все по-достъпни, решаваме проблема с бедността в щатите, после продължаваме да печатаме, щото има и другаде бедност. И защо само по 85 млрд на месец. Давайте по 850 ! Цените ще паднат още повече. С печатане всеки ще има по 2 къщи вместо една, ще преяжда с луканка, ще караме всички ролсройс (зер и на тях е им паднат цените). Проблемът е, че в един момент няма просто как да си изхарчим парите - всичко ще е по 1 цент, ще имаме по 10 коли и... Направо не знам, толкова ще е хубаво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
А пък иначе, връзката: QE инфлация, си я има и е съвсем директна, въпроса е че накъдето е насочена ликвидността , там се наблюдава инфлация (справка: Уол стрийт, събаря рекорд, след рекорд;)). Ако някой насочи ликвидност и към реалния сектор, ще видим и там инфлейшън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
така че по-нисък резултат на инфлацията не бе постигнат единствено поради големите количествени улеснения", отбеляза Алвин Лю----------------------"Силно се съмнявам инфлационните очаквания да бъдат по-високи при липса на количествени улеснения", заяви от своя страна Роберт Прайор-Вандесфорде---------------------------------Аз до колкото съм в състояние да се ориентирам, повечето мнения, приведени в материала имат точно противоположния смисъл на това, което казва заглавието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още