IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъсеску се обяви срещу външния заем от 4 млрд. евро

Румънският президент няма да одобри заема от МВФ и ЕС, защото е против въвеждането на нов данък върху горивата

13:24 | 03.12.13 г. 2
Бъсеску се обяви срещу външния заем от 4 млрд. евро

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че няма да одобри решението на правителството за получаване на стабилизационен заем от Международния валутен фонд и Европейската комисия, защото е против въвеждането на нов данък върху горивата, информира Bulgaria On Air.

Румънското правителство се договори с Международния валутен фонд и Евросъюза да получи заем от 4 млрд. евро. Фондът одобри заедно с кабинета на премиера Виктор Понта проектобюджета за догодина, който предвижда известно увеличение на заплатите в държавния сектор и пенсиите, но също и вдигане на данъците и въвеждането на нов данък върху горивата.

След положителната оценка от страна на международните финансови институции се очакваше стабилизационният заем да бъде официално одобрен до края на годината. Траян Бъсеску заяви, че за първи път отказва да подпише меморандум за заем, договорен от правителството. При това положение документът не може да бъде внесен за одобрение в МВФ, защото става дума за международно споразумение, за което задължително се изисква одобрението на президента.

От своя страна премиерът Понта заяви, че на практика страната вече няма споразумение с фонда и Европейската комисия. В сряда се очаква в румънския парламент да започнат дебатите за бюджета за 2014.

Румънското законодателство предвижда президентът Бъсеску само да върне предложението за прегласуване в парламента, но в крайна сметка не може да го блокира и да попречи на влизането му в сила.

Междувременно по време на празненствата по случай националния празник на Румъния, Бъсеску заяви, че има желание за обединение с Молдова, но подчерта, че това е дългосрочен проект и само народите на двете страни могат да решат дали да предприемат подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Сега ще бъде освиркан, ще има протести пред президенството с призива за оставка, ще бъде критикуван от правителството, медиите и ЕК, че "възпрепятства" европейската интеграция на Румъния.Демокрация гарантирана от ЕС. Може и багер да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още