IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Румъния се прицели в еврозоната

Траян Бъсеску иска следващото предпазно споразумение с МВФ да цели създаването на условия за влизане на страната в паричния съюз

19:01 | 20.07.13 г.
Президентът на Румъния се прицели в еврозоната

Новото споразумение на Румъния с Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Световната банка (СБ), по което се водят преговори, трябва да има за цел и създаване на условия за присъединяване на Румъния към еврозоната.

Това заяви румънският президент Траян Бъсеску на среща вчера в делегацията на трите институции в Букурещ, предаде агенция Медиафакс.

"Мисля, че трябва да си поставим за цел това ново споразумение да създаде условия за достъп до еврозоната. Петте критерия от Маастрихт не са много далеч от нас, три са изпълнени, останалите два са относително близо, нашият голям проблем е свързан с конкурентноспособността на държавния сектор", заяви румънският президент.

Бъсеску отбеляза, че някои страни са влезли в еврозоната само въз основа на изпълнение на критериите от Маастрихт и чисто и просто са били тласнати към криза заради липсата на конкурентноспособност.

Мисия на МВФ, ЕК и СБ е на посещение в Букурещ в периода 17-31 юли 2013 г., за да обсъди с правителството следващата финансова програма за Румъния.

През 2009 г. Румъния сключи двугодишно стендбай споразумение с трите институции в размер на 20 милиарда евро, а след изтичането му през 2011 г. Букурещ подписа ново споразумение от предпазен тип също за две години на стойност 5 милиарда евро. Бордът на МВФ обяви в края на миналия месец успешното приключване на споразумението.

Румънските власти искат сега да сключат ново двугодишно споразумение от предпазен тип.Бъсеску отбеляза, че Румъния се намира в макроикономическо равновесие, но подчерта, че то е "още крехко". "Моето убеждение е, че макар Румъния да е макроикономически уравновесена, вследствие на мерките от 2010 г., този баланс е още крехък. Затова смятам, че една от основните цели на новото споразумение трябва да бъде продължаване на макроикономическата консолидация. Без този елемент не можем да очакваме траен и продължителен растеж", каза Бъсеску.

Според него приоритет в новото споразумение трябва да бъдат структурните реформи - на здравеопазването, закона за заплащането в държавния сектор и продължаване на преструктурирането на държавните компании.

Представителката на МВФ Андреа Шехтер отбеляза, че последното споразумение е постигнало успех в намаляването на макроикономическите дисбаланси и това постижение трябва да бъде запазено. Според Шехтер друг ключов приоритет за Румъния е как да създаде и да запази растежа, който идва заедно със създаването на работни места.

Представителят на ЕК Ищван Секели благодари на Бъсеску за личната му роля в прилагането на предишните две споразумения, на което румънският президент отговори, че е платил много висока политическа цена заради тази подкрепа. Бъсеску уточни обаче, че ще остане партньор на международните институции до края на президентския си мандат през 2014 г.

Следващото споразумение на Румъния с международните кредитори ще бъде от превантивен тип и ще цели макроикономическа консолидация и структурни реформи, следвайки основно дисциплина в политиките. То ще предполага приватизация и преструктуриране на някои държавни компании, заяви тази седмица в Букурещ управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, припомня Медиафакс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още