IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Филипов: Инвестираме 9 млн. лв. в нов завод за лекарства

До четири години бизнесът ни с лекарствата може да стане по-голям от този с хранителните добавки, прогнозира директорът на Фортекс Нутрасютикалс

08:17 | 06.08.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Филипов <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Георги Филипов Снимка: Личен архив

В кои терапевтични сфери ще бъдат новите ви лекарства?

Основно смятаме да се концентрираме върху ендокринологията и неврологията, защото са важни като цяло за здравето на българите. А и в тези сфери се очакват най-много проблеми, за съжаление – нараства броят на болните от диабет, като възрастта при която се проявява заболяването намалява все повече, така че основните предизвикателства и пред индустрията за в бъдеще ще бъдат в тази посока.

Фортекс е специализирана в късите партиди. Това не оскъпява ли крайния продукт или е печеливша стратегия?

 При хранителните добавки сме се специализирали в късите партиди. При лекарствата е по-различно, защото всяка партида е свързана с еднакъв брой изследвания, които не са евтини. Планираме в новата мощност да вземем машини, които могат да произвеждат по-дълги партиди, така че да се намали себестойността на продукта. Късите партиди са релевантни за лекарства, които са с висока добавена стойност.

Планирате ли да разширявате пазарите си?

Да, не само при добавките, но и при лекарствата. Макар че там процесът е по-бавен, свързан е с регистрация, с високи такси, има и специфични пазари, които изискват допълнителни скъпи изследвания. За нас са интересни регионалните пазари – Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Русия. Предвиждаме да запазим капацитета на производство на хранителните добавки, даже ще се опитаме да го увеличим. Засега ще търсим консолидация на това, което правим и разрастване на пазарите, на които вече присъстваме, имаме още потенциал на тези пазари.

Какви са амбициите ви на лекарствения пазар?

Ще се опитаме в следващите четири години да направим бизнеса си с лекарствата по-голям от този, който в момента имаме с хранителните добавки. Към момента не планираме да работим за реимбурсация от Националната здравноосигурителна каса, но в бъдеще ще работим и върху такива молекули.

Имате планове за развитие на растителните продукти...

Растителните продукти са интересна категория, която винаги е привличала вниманието ни, защото фармацията тръгва именно от растенията. Ние вече имаме опит при използване на лечебни растения в рамките на разрешените видове за хранителните добавки, но бихме искали да го развием на по-високо ниво. Може би в следващите две години, ако не всички добавки, то поне тези, мкоито отговарят на изискванията за лекарства, ще ги трансферираме към лекарствена регистрация. Има ниша в производството на растителни продукти у нас. Може би ще потърсим развитие в посока на фитопрепаратите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 8 години
Защо някой не вложи 9 милиона лв. в кампания за разясняване на вредите от нездравословното хранене?И че 75-80% от продуктите по магазините не трябва да се консумират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Нещо ми липсва въпросът дали компанията смята да финансира строителството на новия завод на българска фондова борса. Явно е че Фортекс нямат такава идея, но въпросът е защо предпочитат банковото финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
ivancholak
преди 8 години
Отровиха хората заради повече печалби. Гриша ги било за хората: ами господина да погледне през прозореца и да види все повече болните хора. Ама нали ще има завод....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още