IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Инвеститорите търсят подценени компании с потенциал при възстановяването

Положителното развитие на сценария с ваксинирането подпомога възстановяването на пазарите, посочва началникът на Управление „Трежъри“ в Българска банка за развитие

09:13 | 02.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

От тази изходна позиция, изпращаме годината при рекордно високи стойности на американския борсов индекс S&P 500 (+13%), Nasdaq (+37%). Немският борсов индекс DAX също затваря годината на положително изменение от около 2% или малко по-ниско от предходната си рекордна стойност. В същото време цената на златото отбеляза понижение през втората половина на годината, а котировките на петрола се повишиха и останаха стабилни над 45 долара за барела. Доходностите на държавните ценни книжа на държавите от ЕС и САЩ останаха на ниски исторически стойности, но да не забравяме, че тези пазари продължават да бъдат подвластни изцяло на действията на централните банки.

- Какви са настроенията на инвеститорите и кое ще ги стимулира през 2021 година? Кои от тях ще печелят – активните или пасивните?

-Настроенията на инвеститорите остават приповдигнати, но това само по себе си няма голямо значение в условията на пандемия, тъй като се видя нееднократно, че тези настроения се променят сравнително бързо. Към настоящия момент настроенията са свързани с това, че в САЩ ще бъдат въведени нови фискални стимули от правителството за насърчаване на икономическата активност, а също се очаква и Фед да продължи с програмата за изкупуване на активи, като увеличи матуритета на книжата, които може да закупи.

В същото време ниската доходност по държавните ценни книжа прави подобен тип инструменти по-малко атрактивни за инвеститорите, които биха инвестирали в тях като средство за защита при евентуални нови пазарни трусове.

На пазарите на акции започна да се забелязва една тенденция, която все още е рано да бъде наречена устойчива, но инвеститорите постепенно започват да предпочитат да търсят подценени компании, които биха се възползвали от евентуално възстановяване на икономиката след ваксиниране на населението за сметка на компании от IT сектора, които бяха сред най-печелившите инвестиции през 2020 г.

Това са компании от енергийния сектор, финансите, туризъм, промишленост и други циклични сектори, които биха се възползвали при потенциално отваряне на икономиките.

Всичко това дава отговор на въпроса, че очаквам активните стратегии да доминират през следващата година. Нещо повече, напълно е възможно през годината да видим спад на основните борсови индекси в САЩ, които са доминирани от големи IT компании, но в същото време редица сектори на икономиката да се представят силно.


- Кои са фундаментите, които ще движат пазарите догодина? Има ли надценяване, което да балонизира пазара?

-През следващата година очаквам основните движещи сили да бъдат свързани със степента на ваксиниране на населението и постигане на положителни резултати да овладяване на заразата. Именно сценарият с положително развитие, свързано с ваксинирането, е възприет от пазарите. Също така те очакват и запазване на ниските лихви през годината.

Това естествено означава постепенно отваряне на икономиките, след което инвеститорите ще следят по-внимателно за степента на възстановяване, включително и това кои държави, респективно компании, успяват да реализират по-бързи темпове на възстановяване и кои не.

Естествено, основни играчи на пазарите ще продължават да бъдат централните банки, като очакванията са, че основните лихвени проценти няма да бъдат повишавани.

Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още