IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Европа все по-трудно устояват на гравитацията

Голяма част от Европа е все още надценена, въпреки повишения натиск, смята Economist

13:14 | 30.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

От края на 90-те години на миналия век жилищните цени в развития свят вървят неумолимо нагоре, подкрепяни от голям обем евтин капитал. През 2006 г. някои надценени пазари започнаха да се сгромолясват. До скоро обаче корекцията изглеждаше учудващо ограничена. Цените в САЩ и Ирландия стопиха целия ръст от последното десетилетие, но други се понижиха доста по-умерено. Някои пазари се препънаха, но после отчетоха стабилизация.

Според някои ключови индикатори на Economist обаче този период на пост-кризисно затишие може би е към своя край.

Най-впечатляващи бяха анти-гравтиационните способности на пазара в Европа. По-голямата част от най-големите пазари на континента (с изключение на Германия) преминаха през истински бум в началото на новото столетие, но този тренд спря с кризата. Оттогава тенденцията не е толкова равномерна.

Цените в Ирландия се понижиха като все още не са спрели спада си. Жилищните цени на повечето пазари са все още значително над своята „справедлива стойност“, която от Economist определят на базата на дългосрочната средна стойност на два показателя: съотношението цена/доходи и това между цената и наемите.

Пазарите в Испания са все още надценени с една четвърт според тези показатели, въпреки че цените продължават да падат. Цените в Белгия и Испания са значително над справедливата стойност, а там нивата продължават да се покачват.

Тази стабилност може да се обясни с комбинацията от ниски лихвени нива и разпространеността на ипотеки с плаваща лихва.

Цените в Европа обаче се оказаха под засилен натиск през последното тримесечие на 2011 г. поради повишения ефект от рецесията. Темповете на обезценка се засилиха в периферията на еврозоната и се забавиха в Германия и Франция.

Спадът в еврозоната продължи и в началото на 2012 г. и вероятно няма да спре и впоследствие. Безработицата на континента се повишава, а банките са под все по-голям натиск да въведат балансите си в изправност. При това положение цените няма как да не изпаднат в затруднена ситуация както на надценените, така и на подценените пазари.

Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ъхъ, звучи правдоподобно. Ама е вече късно, либе, за китка - машината е задействана и ще има поголовна сеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още