IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти - апокалипсисът се отлага

Възстановяването на пазара обаче също няма да бъде лесно

08:01 | 22.06.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на градски имоти подхранван от миграцията

Тенденциите на пазара на жилищни имоти във Варна не се отличават много от тези в София. Новото строителство силно нараства, а купувачите все по-често придобиват собственост в незавършени обекти. Това не се отразява в настоящите данни за сделките, а ще се види след минимум една година, когато обектите започват да се въвеждат в експлоатация, обясни Ганев.

Основният мотив за придобиване на собственост във Варна са отлаганите покупки през последните 7-8 години, допълни той. Хората са привлечени към пазара на имоти и заради по-изгодното предлагане на ипотечни жилищни кредити, допълва Златев.

Миграцията от съседните по-малки градове също подклажда активността.

Най-атрактивните райони за покупка са тези с развита инфраструктура и в близост до централните райони, университета, Морската градина и морето, коментира Добромир Ганев.

Според него цените варират от 600-650 евро за кв.м до над 1 000 евро за кв. м в зависимост от района, а за някои уникални проекти има предлагане на жилища и на цена от 2-3 хил. евро.

Данните на Bulgarian Properties показват, че около 80% от купувачите искат да купят жилище за собствени нужди, 12% - за децата си, и около 4% с инвестиционна цел и отдаване под наем. Статистиката сочи още, че над една трета от търсещите жилища - около 40%, в момента живеят под наем, 30% вече имат собствено жилище, но желаят да го сменят с друго – по-голямо или на друга локация. Около 15% от купувачите търсят къща или по-големи апартаменти.

Променят се и бюджетите на купувачите, отчита агенцията. Докато по време на кризата и годините след нея се търсеха имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил. евро, то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 хил. и над 150 хил. евро.

Ганев посочи, че купувачите с цел инвестиция обикновено избират жилище с 1 спалня, защото по-лесно се отдават под наем, макар че не липсват и инвеститори в по-големи жилища.

Що се отнася до наемния пазар, заради студентите и миграцията към Варна той е изключително активен. Проблемът е, че трудно се намира качествено жилище, коментира Ганев. Не може да се каже, че търсенето надвишава предлагането, но има нужда от повече качествени имоти на пазара, които да отговорят на изискванията на наемателите.

На 23 юни 2016 г. от 10 ч. в хотел "Графит" във Варна ще се проведе дискусия на тема „Инвестиции във ваканционни имоти“. Дискусията е организирана от портала за имоти imoti.net. По време на дискусията ще се обсъди пазарът на ваканционни имоти в региона и ситуацията през първото полугодие, инфраструктурата и развитието на региона, както и нелоялната конкуренция в бранша с недвижими имоти и начините за нейното преодоляване.

Дискусията е част от проекта “Годишни награди на imoti.net”. Генерален спонсор на “Годишните награди на imoti.net” е Банка ДСК, консултант на проекта е Bulgarian Properties, партньор - RE/MAX Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Жилища за рускоговорящи клиенти означава малко и евтино, по възможност със скидка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 7 години
Е не мога да разбера какво става, в едната статия пише че имотитИ са в нечуван разцвет, в другата статия пише, че апокалипсиса (за малко) са разминал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Да. По-малки и по-скъпи, 2 в 1 = непродаваеми :) Направени за балъци, обаче балъците се оказаха продавачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Ето това има впредвид/за пример само, има и други:http://ibg-bulgaria.com/http://***.dreamhome-bg.ru/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 7 години
какво значи "запас от жилища за рускоговорящи клиенти" ? тези жилища по различни ли са от жилищата за другоговрящите клиенти ... примерно с външна тоалетна или нещо подобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 4
doba
преди 7 години
По морето всичко е в застой.Празни/полупразни хотели, надписи For Sale/Продажа от застройчика безброй.Който не вярва - да пали колата и след 3-4 часа е там.Цените на жилищата във Варна са долу-горе колкото в Столицата.Наемите обаче са наполовина и натретина от тези в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
" На пазара освен това има сериозен запас от жилища, които са предназначени за рускоговорящи клиенти основната група, която се оттегли заради изострянето на конфликта в Украйна, санкциите срещу Русия и срива на рублата." - да даааа, поскъпване - в мечтите на "инвеститорите" :) А то със скапана реалност се сменяяявааа хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
skeptika
преди 7 години
Всичките апокалипсиси се Отложиха...дойде пак Поскъпването ;)..........през 2029 год....Пак ще има Апокалипсиси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още