IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Годината ще е тежка за строителството, но през 2012 г. ще има ръст

За две години строителното производство се е сринало почти наполовина, а чуждите инвестиции в сектора са намалели в пъти

13:07 | 08.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев: Годината ще е тежка за строителството, но през 2012 г. ще има ръст

Тази година все още ще бъде тежка за строителния бранш, но през 2012 г. секторът ще има ръст. Това прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването в София на международната изложба "Българска строителна седмица", цитиран от БТА.

На строителното изложение, което ще продължи до 12 март, има експонати на над 310 компании - производители, вносители и дистрибутори в областта на строителството.

Министърът изнесе данни, според които от рекордния си обем в размер на 21 млрд. лв. през 2008 г. обемът на производството в сектор строителство през 2010 г. е спаднал драстично до около 12 млрд. лв. Чуждестранните инвестиции в строителството са спаднали в пъти - от рекордните 9 млрд. евро през 2007 г. до само 1,3 млрд. евро през миналата година.

Заетите в сектора са намалели от 248 хил. души през 2008 г. до 150 хил. души сега. От общо над 4500 компании 1270 са отпаднали от строителния регистър, но са регистрирани около 600 нови, съобщи още министърът.

Според Плевнелиев обаче посочените цифри на значителен спад в строителния сектор не са притеснителни, тъй като „след кризата не количеството, а качеството е важно“ и сега строителните фирми на българския пазар „вече предлагат много по-качествени продукти и нови технологии“. „България се прости с бързото строителство, с еуфорията, че строителството е двигател на растежа и разбра, както и целият останал свят, че строителството е следствие“, аргументира се Росен Плевнелиев.

Той посочи още, че се „променя обликът на строителния бранш и инвестициите се прехвърлят в строителство на инфраструктура, а не на сграден фонд“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Transporter
преди 13 години
хехе. Нали нещо положително трябва да каже. Те тия инфраструктурни проекти ще огреят само няколко фирми, по-малките са чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
peter1964
преди 13 години
за какво качество говори Плевнелиев тези хора се побьркаха сьвсем инфраструктура толкова в плачевно сьстояние няма даже и в арабския свят цената на имота зависи основно от инфраструктрата и локацията но идеалния центьр в София и Варна вече е толкова презастроен че изградената по вмреме на соца инфраструктура не може да понесе толкова много сгради трафопостовете са слаби и напрежението е по ниско а за канализациите вьобще да не говорим след всеки голям дьжд мазите им се пьлнят с фекалии тьй като на много места канализацията за дьждовните води и фекалните са отведени заедно парко места няма достатьчно и ако имаш работа в центьра понякога се вьртиш в омагьосан грьг десетки минути .За да имаме качествени имоти както в някои страни на запад трябва подобно на Нерон които е подпалил Рим за да изгради наново центьра му и елитните квартали и ние да разрушим градовете си да планираме правилно новите и чак след това да ги сьградим на ново .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
По точно на молове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
и ще е съпроводен с ръст в разрушаването на стари сгради също :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
Аз ви обещавам че през 2020 г. ще има със сигурност ръст в строителството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още