IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Цените на имотите ще се задържат близки до сегашните догодина

Ще продължи спадът на цените на имотите, които „не могат да докажат защо струват толкова“, коментира Иван Велков, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

12:40 | 31.08.11 г. 8
Експерт: Цените на имотите ще се задържат близки до сегашните догодина

Средните цени на имотите в страната през 2012 г. ще се задържат близко до сегашните нива. Това прогнозира в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Иван Велков, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Според Велков ще продължи спадът на цените на имотите, които „не могат да докажат защо струват толкова“. „Ако нещо не е добро и само на съседната улица има в пъти по-интересно предложение – никой няма да го търси“, коментира той.

Велков определи цените на имотите в момента като по-реални в сравнение с преди няколко години. Според него растежът на цените е бил неоправдан заради „необмислен ентусиазъм“ на предприемачите и аргумента, че „влизаме в Европейския съюз и всичко ще поскъпне“.

Експертът смята още, че балонът на имотния пазар в България се е формирал през 2007 – 2008 г., когато започна състезанието по печалби на много предприемачи. „Строеше се масово, всички продаваха, а  никой нямаше нужда от толкова масово строителство. Вместо да се сравняваме с добрите примери на Запад, където се пази природата и се строят неща, които имат гарантирана реализация, тук всеки се опитваше да изпревари съседа“, каза Велков.

Относно резултатите от проучване на Global Property Guide в 39 държави, според което България е втора по годишен спад на цените на жилищата в света (10%), Велков коментира, че спадът е нормален. Цените в момента, според него, се доближават до 2006 г., когато предлагането и реализацията на проекти в имотния сектор се определяше от търсенето.

Той допълни, че заради индикациите, че ще продължат процесите по саниране и доближаването до европейските стандарти на панелните жилища, интересът към тях вероятно ще расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Изключително много си прав в писанието си. Има и още няколко много, много важни фактора за бъдещото сриване или буквално потопяване на цените на имотите, а даже и на самите имоти, но тях няма за сега да коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Имотите вече не са сигурна инвестиция, както се смяташе досега. Всеки, който имаше пари ги влагаше в имоти, с убеждението, че това е сигурна инвестиция. Хората лапнаха ужасно много кредити и купиха имоти, много чужденци инвестираха в имоти, за да ги продадат по-късно на по-висока цена. За съжаление няма как да се получи това. Населението намалява, имотите на глава от населението са твърде много. Вече мина модата да купиш апартамент и да го изплащаш цял живот и да го придобиеш, при добро стечение на обстоятелствата, преди да умреш. Стандарта ни е нисък, за да има пазар на имоти, цените трябва да са съответно ниски. Цените се надуха заради спекулативното купуване от страна на чужденците, но те вече се отдръпнаха от пазара и надали ще се върнат. Но нашите *** държат високи цените, да се налапат бързо с пари. То будали си има, но пари вече няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
mirovalkov
преди 12 години
Велков е много прав с това, това е реалността на пазара и тя ще остане такава още много дълго време. Може би ако за 1 година населението се вдигне с 1 милион жители - тогава ще има повишение на цените, или ако вземем да внесем Китайци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
В такъв случай едно 90% от имотите в България продължават да са силно надценени, защото висят с години по сайтовете с обяви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
drakkar
преди 12 години
"Цените на имотите ще се задържат близки до сегашните догодина""Ще продължи спадът на цените на имотите, които не могат да докажат защо струват толковаТоя "експерт" да не страда от раздвояване на личността ? В България 99,99 % от имотите не се знае защо струват толкова ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
unseen
преди 12 години
Един от малкото разумни опита за анализ на пазара на НИ .Става.браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
като си намери купувач.Ако седи за продаване повече от месец - два, значи цената е твърде висока, за това което представлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
ХЕХЕХЕХЕХЕ, много ми е интересно как точно даден имот, цитирам: "може да докаже, че струва толкова"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още