IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат рекордните 115 млн. долара за историческо имение на Босфора

Имотът е построен през 19 в. за османския главнокомандващ Зеки Паша, предвождащ войските по време на Балканската война

10:29 | 11.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към&nbsp;фасадата на имота. <em>Снимка: Sotheby&#39;s International Realty Affiliates LLC</em></p>

Изглед към фасадата на имота. Снимка: Sotheby's International Realty Affiliates LLC

Крайбрежно имение в Истанбул, дело на известния френски архитект Александър Валори, е обявено за продан за рекордните 115 млн. долара, сочи информация на турския офис на Sotheby's.

Сградата, построена през 19-ти век, е разположена в кв. „Румелихисаръ“ в европейската част на Истанбул, в близост до единия от мостовете над Босфора.

Пететажното имение има 23 спални и осем бани, разположени на общо 3 хил. кв. м. Сградата е построена в стил барок, а интериорът е изграден от дърво и мрамор. Имотът разполага с гараж за четири автомобила, както и градина от 4 хил. кв. м.

Имотът е построен преди 150 години за османския главнокомандващ Зеки Паша от времето на султан Абдул Хамид II. Зеки Паша предвождал войските по време на Балканската война и Първата световна война. Той бил начело на Вардарската армия по време на войната през 1912 г., която губи две ключови сражения – Кумановската битка и Битката при Битоля, последната от които слага край на османското присъствие във Вардарска Македония.

Имението е обявено като еднофамилна къща и към него има също 130-метров кей.

То е един от редица луксозни имоти, които Sotheby's продава в Турция. Сред тях е и къща от 110 кв. м. за 250 хил. евро на средиземноморския бряг в град Гьоджек в югозападна Турция. На другия край на ценовата скала е имение с осем спални и 4 бани, разположено в близост до това на Зеки Паша, което се продава за 15 млн. евро.

Още снимки на имението може да разгледате в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още