IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят JPMorgan за 95 млн. долара заради ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Обвинението е по повод предполагаеми нередности в информацията за издадените ипотеки

18:00 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Съдят JPMorgan за 95 млн. долара заради ценни книжа, обезпечени с ипотеки

Попечителите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, продадени през 2005 г., са завели съдебен иск срещу JPMorgan Chase & Co на стойност 95 млн. долара, съобщава SEC Info.

Книжата са били продадени от бившата Bear Stearns, а искът е във връзка с неточни данни относно ипотечните кредити, използвани за обезпечаването им.

U.S. Bank NA, която е един от попечителите на бивш инвестиционен тръст на Bear Stearns, иска да застави JPMorgan да изкупи обратно ипотечните кредити поради предполагаеми нередности в представените данни и гаранции по кредитите.

От банката също така са обвинили JPMorgan в отказ за предоставяне на информация относно кредитите, за да могат да се направи проверка за евентуални нередности.

От U.S. Bank NA, която е подразделение на US Bancorp, са казали, че са отправили иска към JPMorgan по настояване на мажоритарен собственик на тръста. От банката са завели съдебен иск и към Bear Stearns и към нейни подразделения.

JPMorgan придоби Bear Stearns в средата на 2008 г.

Това е един от многобройни съдебни искове, целящи да подведат американски банки под отговорност за инвестиционни загуби, причинени от ипотечни кредити, за които се предполага, че са били „токсични“, неизправни или са били неправомерно използвани за обезпечението на издадени ценни книжа, пише Ройтерс.

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън наскоро каза пред инвеститори, че към банката са били предявени искове за близо 55 млн. долара, като се очаква тази стойност да се повиши. В исковете не влизат тези във връзка с бившата Washington Mutual Inc., която JPMorgan придоби през септември 2008 г. за 18 млрд. долара.

Даймън коментира, че според него обявената информация във връзка с ценните книжа е била ясна, а рисковете са били очевидни за всички.

„Инвеститорите - повечето опитни - ги разбираха и ги приемаха“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още