IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК търси отговорност от кметове заради административни нарушения

Образувани са 15 административнонаказателни производства след проверки на общини през последното тримесечие на 2011 г.

17:10 | 16.01.12 г.
ДНСК търси отговорност от кметове заради административни нарушения

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е образувала 15 административнонаказателни производства срещу главни архитекти и кметове на общини заради установени административни нарушения по време на проверки в 86 общински и районни администрации през четвъртото тримесечие на миналата година.

При проверките e установено неспазване на регламентираните в закона за устройството на територията (ЗУТ) срокове при одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, както и при въвеждането в експлоатация на строежите с издаване на Удостоверения за въвеждане в експлоатация, съобщиха от дирекцията.

В отделни общини са установени единични пропуски и нарушения при одобрението на инвестиционни проекти, издадени строителни книжа без извършена оценка за съответствие на проектната документация с изискванията към строежите и без оценка за съответствие за енергийна ефективност.

Установени са и единични случаи на издадени строителни книжа, без да са спазени условията на сключения договор с електроразпределителното дружество, издадени разрешения за строеж с неправилно определена категория на строежа, неосъществен контрол по законосъобразност на изпълняваното строителство и други нарушения.

Строителният контрол припомня, че през периода 2010-2011 г. са извършени 517 планови комплексни проверки на общинските и районни администрации. За установените при проверките нарушения са образувани общо 324 административнонаказателни производства, от които към края на 2011 г. са приключили 278. Издадени са 225 наказателни постановления за налагане на глоби и 53 резолюции за прекратяване на административнонаказателните производства.

Инспекторите са установили, че общините, които са проверявани повече от два пъти, са подобрили дейността си по спазването на разпоредбите на закона за устройството на територията.

От ДНСК заявяват, че ще продължат да проверяват общинските администрации и през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още