IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се заетостта на индустриалните площи в България

Експерти отчитат засилено търсене от страна на чужди компании, които стъпват на българския пазар

13:26 | 11.07.12 г.
Увеличава се заетостта на индустриалните площи в България

През първата половина на годината се е увеличила заетостта на складовите площи в България, отчитат от Forton International.

Незаетите индустриалн иплощи през първите шест месеца на годината са намалели до 6,4%, или 43 хил. кв. м, докато за същия период на миналата година свободните складове са били 7,5%, или 49 100 кв. м, показват данните на компанията.

Експертите обясняват нарастващата активност при търсенето на индустриални площи с чуждестранните инвестиции в леката промишленост. Като пример те дават преместването на сервизната дейност за ендоскопска апаратура на японската компания Hoya Corporation от Германия в логистичен център в Пловдив.

Същевременно специалистите отчитат, че цените на наемите на първокласните индустриални площи продължават да се понижават. От началото на годината до края на юни цените са паднали с още 7%, като средните наеми за кв. м вече са около 3,5 евро срещу 3,8 евро за първото полугодие на миналата година.

Общо 23 500 кв. м са новопоявилите се на пазара логистични площи в София и околностите й през отчетения период, посочва се още в доклада. С тях общият обем модерни индустриални имоти в района към момента възлиза на 670 700 кв. м, което представлява ръст от 7% в сравнение с първите 6 месеца на 2011 година.

В страната в процес на изграждане са 30 700 кв. м логистични обекта.

Според компанията намаляването на обема на незаетите индустриални площи е с позитивен знак, който ще окаже положително влияние на пазара на индустриални имоти. Експертите прогнозират постепенно и устойчиво възстановяване на пазарния сегмент от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още