IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат спешни мерки за подобряване на историческия облик на Стария Несебър

Жителите на града сами поискаха сергиите, разположени върху общински терени в историческата част на града, да бъдат премахнати

16:34 | 25.07.12 г.
<p>
	На снимката: църквата &quot;Христос Пантократор&quot; в Несебър. <em>Снимка: Община Несебър</em></p>

На снимката: църквата "Христос Пантократор" в Несебър. Снимка: Община Несебър

Жителите на Несебър предлагат от догодина да се премахнат сергиите, разположени върху общински терени в историческата част на града, съобщиха от Община Несебър.

Предложението ще залегне в новия план за управление на Стария Несебър, който днес беше подложен на обществено обсъждане.

Жителите на крайморския град предлагат всяка къща в Стария Несебър, която е със статут на паметник на културата, да има свой собствен паспорт, както и да се ограничи достъпа на автомобили до историческото сърце на града.

Кметът на Несебър Николай Димитров обеща, че някои от предложенията ще влязат в сила от следващия летен сезон.

До края на седмицата всички заинтересовани лица могат да изпращат предложения, които също да бъдат включени в плана за управление на историческата част на града. След това ще се проведе ново обществено обсъждане, а до 24 август документът трябва да бъде внесен в Министерство на културата, уточняват от общината.

Когато бъде одобрен, окончателният план ще бъде представен и на ЮНЕСКО. Крайният срок за това е 1 февруари догодина.

Планът за управление на Стария Несебър е разработен съобразно препоръките на ЮНЕСКО, след като през 2010 г. организацията предупреди, че заради многобройни нарушения е застрашена ценността на историческия пейзаж на града и дори се обсъждаше Старият град да бъде изваден от списъка на световното културно наследство.

В плана е залегнала за изпълнение програма за изпълнението на неотложни мерки, с които да се подобри историческия облик на старината. Подготвени са също така средносрочни и дългосрочни мерки за поддържането на историческите ценности.

Кметът на града Николай Димитров смята също така да предложи държавата да приеме законови промени, с които жителите на Стария Несебър да получат данъчни облекчения като компенсация за всички рестрикции, които засягат имотите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още